Suomen Lantakaasu oy:n biokaasua ja lannoitetta valmistava tuotantolaitos nousee Lapinlahden Varpaisjärvelle.
Lapinlahden laitos on yksi Kiuruveden tulevan suurlaitoksen niin sanotuista satelliittilaitoksista. Rakennustyöt Lapinlahdella alkavat välittömästi.
Lanta jalostuu tankkiin – Kiuruveden jättimäisen biokaasulaitoksen rakentaminen käynnistymässä
Vuonna 2026 käyttöön otettava Lapinlahden laitos tuottaa biokaasua lannasta ja maatalouden sivuvirroista. Kaasu jatkojalostetaan biometaaniksi.
Satelliittilaitoksen tarkoitus on pitää biokaasun tuotantoon käytettävien maatalousjätteiden ja lannan kuljetusmatkat mahdollisimman lyhyinä.
Nesteytetään Kiuruvedellä
Lapinlahden laitoksessa tuotettu biometaani paineistetaan ja kuljetetaan nesteytettäväksi Kiuruveden laitokseen, joka myös otetaan käyttöön ensi vuonna.
Lapinlahdella syntyy jatkossa vuosittain noin 717 tonnia eli 10 gigawattituntia biometaania ja lähes 35 000 tonnia orgaanista lannoitevalmistetta.
Lannoite toimitetaan maatiloille, joilta saadusta lannasta se on tehty.
Voi myöhemmin laajentua
Kiuruveden keskuslaitos käyttää raaka-aineenaan Ylä-Savon nautatilojen lantaa ja muita maatalouden ja elintarviketeollisuuden sivuvirtoja.
Lapinlahden satelliittilaitos kykenee ensi vaiheessa ottamaan vastaan syötteitä noin 6–10 tilalta.
”Alueella on potentiaalia enemmänkin, ja suunnitelmana Lapinlahden satelliittilaitoksessa on sen laajentaminen myöhemmässä vaiheessa”, kertoo Suomen Lantakaasun toimitusjohtaja Leena Helminen
Ylä-Savoon on suunnitteilla myös kaksi muuta satelliittilaitosta, joiden ympäristölupaprosessi on vielä kesken.
Suomen Lantakaasu on Valion ja biometaaniyhtiö St1 Biokraftin yhteisyritys.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!