Suomen tuhannet tervahaudat löytyvät kartalta

Suomen tervahistoriaan voi tutustua myös kartan avulla. Maanmittauslaitoksen taustakartta näyttää tuhansien tervahautojen sijaintipaikan.

Maanmittauslaitoksen maastotietokantaan kuuluu yhteensä yli 16 000 tervahautaa, jotka kaikki löytyvät tietokannan taustakartalta.

Suomen pitkästä tervanpolton historiasta kertovia tervahautoja on erityisen paljon Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maastossa. Maan tervakaupungin titteliä kantaa syystäkin Oulu.

Eniten tervahautoja on kartoitettu Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueelta.

Kärkisijaa tervahautojen määrässä pitää Kuhmo, jonka alueella taustakartta osoittaa lukua 2 865.

Tarkat kunta- ja maakuntakohtaiset luvut löytyvät Suomigrammi-palvelusta.

Aivan kaikkia tervahautoja ei peruskartalla ole. Kun Suomea aikoinaan kartoitettiin maastossa, tervahauta merkittiin kartalle, jos sellainen sattui löytymään.

Vanhimmista haudoista ei kuitenkaan välttämättä ole jäänyt näkyviä jälkiä.

Tervaa poltettiin vuosisatojen mittaan monessa Suomen kolkassa, mutta 1700–1800-luvuilla päätuotantoalueiksi muodostuivat Pohjanmaa ja Kainuu.

”Näiden alueiden tervahaudat ovat parhaiten säilyneet maastossa”, selventää Maanmittauslaitoksen kartastopäällikkö Reima Ronkainen.

Entisestä tervahaudasta kielii maaston pyöreä, halkaisijaltaan muutaman metrin kuoppa, jolla on ympärillään vaihtelevasti reunavallia.

Laserkeilaus tuo esiin vanhatkin haudat

Maastokartoittajat ovat saaneet tietoja tervahautojen sijainneista myös paikallisilta asukkailta. Systemaattista tervahautakartoitusta ei kuitenkaan ole koskaan tehty.

Nykyteknologian avulla hautoja löytyy siksi lisää. Karttojen päivittämiseen hyödynnetään esimerkiksi laserkeilausta, joka tuottaa tarkkaa kolmiulotteista tietoa maanpinnasta.

Taustakarttaan on lisätty maaston profiilin paljastava rinnevarjostus. Tervahaudat erottuvat pyöreinä kuoppina. Kartalta löytää siis myös sellaisia tervahautoja, joista ei ole tehty karttamerkintää.

Maaston profiilia sekä tervahautoja ja muitakin kiinnostavia kohteita voi bongata valitsemalla taustakartasta rinnevarjostus-aineiston, joka on tuotettu laserkeilauksen avulla.

(Pääkuva: Timo-Pekka Aaltonen) Tervahauta palaa Lentiirassa. Vanhaa perinnettä pitää Suomessa yhä yllä myös muutama ammattimainen tervantuottaja.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia