Suomi kiihdyttää Euroopan johtavaksi korkean jalostusarvon vetytaloudeksi vuoteen 2035 mennessä. Näin paaluttaa kansallinen vetyklusteri.
Vetyklusterin tuoreen vetytalousstrategian mukaan Suomi voi kilpailukykytekijänsä hyödyntämällä tuottaa määräaikaan mennessä kolme miljoonaa tonnia vetyä vuodessa, mistä syntyy 33 miljardin euron vuosittainen uusi liikevaihto.
Laskelmien mukaan Suomi voisi jo vuonna 2030 valmistaa yli 14 prosenttia EU:n päästöttömästä vedystä.
Vuoteen 2035 mennessä vetytalous voi synnyttää jopa 115 000 uutta työpaikkaa.
Suomen valtteja ovat muun muassa vakaa yhteiskunta, hyvin suunniteltu infrastruktuuri, Euroopassa kilpailukykyinen hinta puhtaalle verkkosähkölle, hyvä tuuli- ja aurinkovoiman suhde ja potentiaalia molempien lisärakentamiseen.
Toimijoita laajalta rintamalta
Vetytalousstrategia on kehitetty yhteistyössä virkamiesten, teollisuusliittojen ja vedyn koko arvoketjulle sijoittuvien yritysten kanssa.
Strategian askelmerkeiksi valittiin investointeja houkutteleva ekosysteemi, vetylaaksojen perustaminen, päätöksenteon vauhdittaminen ja Suomen nostaminen maailman vetykartoille.
Strategia määrittelee myös käytännön toimenpiteet, joilla tavoitteisiin päästään.
”Uusi hallitusohjelma perustuu siihen, että Suomi ryhtyy puhtaan energian suurvallaksi. Se on vuosikymmenen tärkein teollisuusteko ja tärkein ilmastoteko. Tämä teesi perustuu vetytalouteen”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen vetyklusterin tiedotteessa.
Mykkäsen mukaan myös uusi hallitus aikoo edistää vetytaloutta nopeuttamalla ja sujuvoittamalla luvitusta, luomalla kannusteita monipuolisen sähköntuotannon kasvulle sekä tavoittelemalla hiilidioksidin talteenoton ja hyötykäytön kattavuutta 2030-luvun puoliväliin mennessä.
(Kuva Vetyklusteri) Vetytalous on rakennettava eri toimijoiden välisellä saumattomalla yhteistyöllä, strategia painottaa.
Aiheesta aiemmin:
Kansallinen klusteri edistää vetytalouteen siirtymistä
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.