Suomi sai uuden vetyprofessorin – VTT:n Jari Kiviaho haluaa nopeasti lisää vetyteollisuutta

Teknologian tutkimuskeskus VTT on nimittänyt johtavan erikoistutkijansa Jari Kiviahon tutkimusprofessoriksi. Kiviaho on tehnyt pitkään uraauurtavaa työtä niin kotimaisessa kuin EU-rahoitteisessa vetytutkimuksessa.

Jari Kiviaho oli mukana käynnistämässä VTT:n polttokenno-, elektrolyyseri- ja vetytutkimusta, joka starttasi 2000-luvun alussa. Kuluneina kahtena vuosikymmenenä VTT:stä on tullut yksi Euroopan johtavista vetyratkaisuja tuottavista organisaatioista.

Suomi on sittemmin ryhtynyt tavoittelemaan eurooppalaista johtoasemaa vetytaloudessa. Hallitus hyväksyi helmikuussa 2023 periaatepäätöksen vetytavoitteista. Päätöksessä todetaan, että Suomella on edellytykset tuottaa vähintään 10 prosenttia EU:n päästöttömästä vedystä vuonna 2030.

VTT ja sen uusi tutkimusprofessori ovat mukana edistämässä tavoitteisiin pääsemistä.

”Tarvitsemme vetyyn liittyvän valmistavan teollisuuden nopeaa lisäämistä Suomeen tukemalla tutkimusta, tuotekehitystä ja investointeja koko arvoketjun laajuudella”, Jari Kiviaho sanoo.

”Lisäksi vedyn varastointi- ja kuljetusratkaisujen kehittäminen Suomeen olisi aloitettava nopeasti. Vetyyn liittyvien turvallisuusnäkökohtien ja regulaation olisi hyvä olla aina mukana kaikissa hankkeissa.”

Kiviaho on työssään nähnyt vedyn nousun yhdeksi ilmastonmuutoksen ja vihreän talouden merkittäväksi ratkaisijaksi.

”Tavoittelemme fossiilisten energialähteiden, kuten öljyn, kivihiilen sekä maakaasun, korvaamista uusiutuvilla energialähteillä kaikkialla ympäröivässä yhteiskunnassa”, hän kuvailee.

”Tuuli- ja aurinkoenergia ja niihin liittyvä vihreä vety ovat hyviä keinoja koko yhteiskunnalle, teollisuudelle ja liikenteelle hiilijalanjäljen ja päästöjen pienentämiseen.”

”Maailmanluokan osaamista”

VTT:n Teollisuuden energia ja vety -tutkimusalueen johtaja Antti Arasto pitää uutta vetyyn keskittyvää professuuria tärkeänä Suomelle.

”Vetyprofessorimme edustaa maailmanluokan osaamista, jota tarvitaan entistä kilpailukykyisempien ratkaisujen kehittämiseen suomalaiselle ja eurooppalaiselle vientiteollisuudelle”, Arasto sanoo.

Jari Kiviaho on VTT:n johtavana erikoistutkijana vastannut polttokennojen, elektrolyysereiden ja vihreän vedyn ratkaisuihin liittyvästä kehitystyöstä yhdistetyn sähkön ja lämmön tuotantoon sekä liikenteen ja teollisuuden tarpeisiin.

Kiviaholla on myös useita luottamustehtäviä kansainvälisissä vetyohjelmissa, muun muassa Hydrogen Europe Researchissa. Lisäksi hän toimii Nordic Hydrogen Partnershipin hallituksessa sekä jäsenenä Clean Hydrogen Partnershipin Stakeholders Groupissa.

(Kuva VTT) Jari Kiviaho tuntee hyvin sekä kansallisen että kansainvälisen vetytutkimuksen kentän.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia