Suuri suomalaiskeksintö – ksylitoli yllättää yhä

Ksylitolia syntyy kohta kaurankuorista, tulevaisuudessa nähdään ehkä ksylitolivetyä. Vanha tuttu aine hämmästyttää edelleen.

Kalevi Rantanen

Elintarvikeyhtiö Fazer aloittaa pian Lahdessa ksylitolin tuotannon aivan uudesta raaka-aineesta, kotimaisista kaurankuorista.

Tutun suomalaisen makeutusinnovaation pitkään tarinaan kirjoitetaan näin jälleen uusi luku.

”Ksylitolitehtaan rakennus on jo valmis ja ensimmäisten laitteiden koeajot alkamassa”, kertoo Fazerin ksylitolihankkeen johtaja Anna Nicol.

Ksylitolin itsensä lisäksi kuluttajia kiinnostavat yhä enemmän myös tuotantoprosessin ekologisuus ja eettisyys. Valmistajille niistä on tullut kilpailukeino.

Esimerkiksi DuPont mainostaa omaa tuotettaan kertomalla, että sen hiilijalanjälki on 3,59 hiilidioksidiekvivalenttia yhtä ksylitolikiloa kohti eli paljon pienempi kuin perinteisessä biomassan hydrolyysiprosessissa.

Pian pääsemme vertaamaan ympäristömittareita. Fazerin luvut ovat valmiita julkaistaviksi ensi vuoden aikana.

”Tässä vaiheessa arvioimme, että ksylitolin valmistaminen tuotannon sivuvirrasta on ympäristöystävällistä”, Nicol sanoo.

Raaka-aine eli kaurankuoret tulevat aivan vierestä, yhtiön omasta myllystä. Myllyyn kaura saapuu lähiseudun viljatiloilta, noin sadan kilometrin säteeltä.

Tehdas alkaa tuottaa useita ksylitolilaatuja, joita voidaan elintarvikkeiden lisäksi hyödyntää myös kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa.

Ksyloosin erottamisen jälkeen syntyy kiinteää biomassaa ja nestemäisiä sivuvirtoja. Kiinteä massa poltetaan biolämpölaitoksessa, jonka Lahti Energia on rakentanut tehtaan viereen.

”Olemme löytäneet jatkojalostusmahdollisuuksia myös nestemäisille sivuvirroille”, Nicol kertoo.

Kestänyt aikaa ja hyökkäyksiä

Uusien teollisuushankkeiden taustalla on vakaa, maailmanlaajuinen kiinnostus hampaille turvallisia ja vähäkalorisia makeuttajia kohtaan.

Ksylitoli on ksyloosista valmistettava makeutusaine. Ksyloosia on monissa puissa ja muissa kasveissa, esimerkiksi koivussa, pyökissä, maississa ja erilaisissa marjoissa.

Ksylitolia ryhdyttiin tutkimaan 1960-luvulla Turun yliopistossa, jossa huomattiin aineen vähentävän kariesta. 1970-luvulla yliopistossa toteutettiin suuri tutkimus, joka vahvisti ksylitolin käytön estävän hampaiden reikiintymistä.

Suomen Sokeri Oy kehitti ksylitolin valmistukseen teollisen prosessin, ja tuotanto alkoi vuonna 1975. Maailman ensimmäinen ksylitolipurukumi esiteltiin jo samana vuonna myös Yhdysvaltain markkinoilla.

Juttu ksylitolin historiasta ja tulevaisuuden mahdollisuuksista ilmestyi numerossa 7/2020. Lue koko juttu täältä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia