Myös yksityishenkilöt voivat osallistua kampanjatoimintaan lahjoittamalla puuntaimia Taimikaupan kautta, vinkkaavat nuoret metsänistuttajat. Kuva: Tiina Rinne.

Taimiteko istuttaa hiilinieluja ja tarjoaa monelle nuorelle elämän ensimmäisen kesätyöpaikan

Nuorisojärjestö 4H:n Taimiteko-toimintaan osallistuvat nuoret luovat  Suomeen lisää metsää.

Taimiteon tänä kesänä työllistämät nuoret istuttavat yli 100 000 puuntainta, mikä tarkoittaa noin 52:ta hehtaaria uutta metsää.

Istutuskohteet sijaitsevat Kemijärvellä, Kärsämäellä, Rautavaarassa, Soinissa, Sonkajärvellä, Viitasaarella ja Ähtärissä.

Kuusen ja männyn taimia istutetaan alueille, jotka eivät ole vuosikymmeniin olleet aktiivisen metsä- tai maatalouden piirissä tai jotka ovat poistuneet turvetuotannosta.

Taimet saadaan lahjoituksina toiminnan kumppaniyrityksiltä ja -organisaatioilta, joihin tänä vuonna kuuluvat muun muassa Elenia, Kiilto, Lapin ammattikorkeakoulu, Novo Nordisk Farma ja SAK.

Kohti miljoonan merkkipaalua

Istutuksista ja töiden ohjaamisesta vastaavat paikalliset 4H-yhdistykset, jotka rekrytoivat istutustyöhön pääasiassa alle 18-vuotiaita nuoria.

Erityisesti paikkoja pyritään tarjoamaan peruskoulunsa päättäville yhdeksäsluokkalaisille, joista monet saavat näin ensimmäisen kesätyönsä.

Vuonna 2019 käynnistetty Taimiteko-toiminta on työllistänyt jo noin 750 nuorta. Tämän kesän loppuun mennessä taimia on istutettu noin 900 000 eli 450 hehtaarin verran.

Tarkoituksena on, että taimien kasvaessa nuoria työllistetään myös metsänhoidollisiin toimenpiteisiin.

Oppimisympäristö lapsille ja nuorille

4H hyödyntää Taimiteko-metsiä myös lasten ja nuorten oppimisympäristöinä.

Taimiteko-alueilla vierailee vuosittain ala- ja yläkoululaisia etenkin koululaisten metsäpäivän yhteydessä.

Metsäpäivän aikana koululaiset oppivat metsien merkityksestä muun muassa hiilenkierron, puupohjaisten tuotteiden ja metsäalan töiden näkökulmasta.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla messulippupaketin arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia