Uusia EU-rahoitteisia akkuhankkeita johtaa tutkijatohtori Amandeep Singh. Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto.

Tampereella rakennetaan seuraavan sukupolven akkuteknologiaa – kestävää, turvallista ja ympäristölle hellävaraista

Tampereen yliopisto on saanut miljoonan euron EU-rahoituksen kahdelle tutkimushankkeelle, joissa kehitetään seuraavan sukupolven akkuteknologiaa sähköisen liikenteen tarpeisiin.

Uudenlaiset litiummetallianodeihin perustuvat kiinteäelektrolyyttiset Gen4b-akut (lithium metal anode solid-state batteries, LiM-SSB) ovat turvallisempia, kestävämpiä ja ympäristölle hellävaraisempia kuin nykyiset akkutyypit.

Vastuullisena johtajana Solve (Advancing Solid-state battery development and production to drive the future of electromobility) ja HyList (Hybrid Lithium Metal-based Scalable Solid State Battery Manufacturing) -hankkeissa toimii tutkijatohtori Amandeep Singh.

Perinteisten elektrolyyttiliuosta sisältävien akkujen kehityksen odotetaan hidastuvan pian, koska niiden teoreettista energiatiheyttä ei voida enää merkittävästi nostaa.

”Voitaisiin hyödyntää laajamittaisesti”

Singhin uusien hankkeiden tavoitteena ovat vakaat akut, joilla on korkea energiatiheys ja jotka kestävät jopa 3 000 lataussykliä, mikä on iso parannus nykyiseen 1 000 sykliin verrattuna.

Gen4b-akkujen valmistamiseen tarvitaan aiempaa vähemmän ympäristön kannalta herkkiä materiaaleja, kuten kobolttia. Tämä edistää eettisempää ja kestävämpää kaivostoimintaa.

Singh uskoo, että tutkimushankkeet johtavat merkittäviin edistysaskeliin sähköisessä liikenteessä.

”Edistyneitä Gen4b-akkuja voitaisiin hyödyntää laajamittaisesti sähköajoneuvoissa ja muissa liikenneratkaisuissa. Ne ohjaisivat kestävän liikenteen tulevaisuutta”, hän sanoo.

Tähtäimessä erillinen akkututkimuslaboratorio

Jo käynnistyneen Solve-hankkeen tutkimuskonsortioon kuuluu 16 yhteistyökumppania kahdeksasta Euroopan maasta.

Amandeep Singh johtaa akkumateriaalien tutkimukseen keskittyvää ryhmää Tampereen yliopistossa.

Pian alkavaan HyList-projektiin osallistuvat myös professori Erkki Leväsen vetämä keraamimateriaalien tutkimusryhmä ja apulaisprofessori Imran Asgharin johtama uusiutuvien energiateknologioiden ryhmä.

Amandeep Singh vetää myös Business Finlandin rahoittamaa NextGenBat-hanketta, jonka tavoitteena on kehittää seuraavan sukupolven akkumateriaaleja ja perustaa yliopistoon akkututkimuslaboratorio.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia