Tekoäly ennustaa, mikä avain sopii koronan lukkoon

Uusi tekoälymalli ennustaa, mikä elimistön puolustusjärjestelmän avain sopii uuden koronaviruksen ja muiden taudinaiheuttajien lukkoihin.

Mallin kehittivät Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijat, jotka julkaisivat sen PLOS Computational Biology -lehdessä.

Ihmisen immuunipuolustuksessa hyökkääjiä tuhoavat niin kutsutut T-solut, jotka tunnistavat kohteensa avain ja lukko -periaatteella.

Avaimena toimii solun pinnalla oleva reseptori ja lukkona taudinaiheuttajan tuottama proteiini.

Jokaisella ihmisellä on erilaisia avaimia valtavasti, joten niiden kartoittaminen laboratoriomenetelmillä vaatii huomattavia resursseja. Lisäksi niillä saadaan vain vähän tietoa yksittäisestä potilasnäytteestä.

Tekoälymallilla on mahdollista ennustaa, millaisia aiemmin kartoittamattomien T-solujen kohteet ovat.

Malli sopii moneen käyttöön

Uudella työkalulla on laajempiakin käyttömahdollisuuksia.

Sitä voidaan hyödyntää, kun selvitetään ylipäätään puolustusjärjestelmän toimintaa tulehduksissa, autoimmuunisairauksissa ja syövissä.

Joustava malli on sovellettavissa kaikkiin taudinaiheuttajiin, kunhan sillä on käytössään riittävästi kokeellisesti tuotettuja avain ja lukko -pareja.

Helsingin yliopiston ja Aallon tutkijat kartoittivat, mitkä T-solut tunnistavat yleisiä ihmisten kohtaamia mikrobeja, kuten influenssa-, sytomegalo- sekä HI-viruksia.

He analysoivat työkalullaan myös sitä, mikä merkitys hepatiitti B -viruksen tunnistavien T-solujen tappamiskyvyn alenemisella on hepatiitin etenemisessä maksasolusyöväksi.

Tekoälytyökalun avulla tutkijat ovat saaneet selville myös muun muassa sen, kuinka puolustusreaktion voimakkuus liittyy sen kohteeseen erilaisissa tautitiloissa.

Lisäksi he ovat onnistuneet selittämään, miksi osa syöpäpotilaista hyötyy uusista lääkkeistä ja osa ei.

Kuva Jani Huuhtanen/Helsingin yliopisto

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia