Tekoäly selvittää materiaalin ominaisuudet hetkessä

Tutkijat ovat kehittäneet tekoälyn, joka määrittää välittömästi, kuinka yksittäiset molekyylit reagoivat valoon. Artistiksi nimetty tekoäly nopeuttaa huomattavasti esimerkiksi puettavan elektroniikan, joustavien aurinkopaneelien sekä akkujen ja katalyyttien kehitystä.

Molekyylien reaktioita ulkoisiin ärsykkeisiin on perinteisesti tutkittu spektroskopialla. Nykyiset spektroskopian menetelmät ovat kuitenkin erittäin kalliita. Spektroskopiaan erikoistuneiden laboratorioiden käyttöaikakin on rajallista, joten laskentaan voi kulua valtavasti aikaa.

Aalto-yliopiston ja Tanskan teknillisen yliopiston tutkimusryhmä koulutti Artistin reilun 132 000 molekyylin tietoaineistolla. Aallon professori Patrick Rinke toivoo ryhmän saavan käyttöönsä lisää suuria spektroskopia-aineistoja maailman laboratorioista. Niiden avulla tekoäly voitaisiin opettaa vielä tarkemmaksi ja tehokkaammaksi.

Artist-ohjelma pyritään julkaisemaan avoimella tiedealustalla vielä tämän vuoden aikana. Toistaiseksi tekoälyn voi saada pyynnöstä koe- tai kehityskäyttöön.

 

Artist-tekoäly mullistaa yksittäisten molekyylien spektrin selvittämisen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia