Teollisuusjätteestä bisnestä robottien avustuksella

Oulun yliopistossa on rakennettu uusia geopolymeerimateriaaleja metalliteollisuuden kuonista, mineraalivillajätteistä ja rikastushiekasta.

Hanketta ovat siivittäneet robotiikka sekä älykäs ohjaus, sensoriikka ja automaattiset mittaukset.

Projektissa kehitetty robottisolu punnitsee, sekoittaa ja mittaa geopolymeerinäytteet automaattisesti, mikä vapauttaa tutkijoiden aikaa tulosten analysointiin.

 

Robottisolu mittaamassa geopolymeerinäytteiden veden sitoutumisaikaa.

”Robottien avulla voidaan monistaa ja tehdä toistoa vaativia kokeita monin verroin enemmän kuin tutkijoiden toimesta. Näiden kahden tutkimusalan yhdistäminen voi tuoda huikeita liiketoimintamahdollisuuksia tulevaisuudessa”, uskoo professori Juha Röning.

Kun geopolymeerien ominaisuudet optimoidaan sopivasti, niillä voidaan korvata monenlaisia perinteisiä materiaaleja, kuten keraameja, muovia tai betonia.

 

Keraamimaisia rikastushiekka- ja mineraalivillajätepohjaisia näytteitä.

 

Useita erityisen lupaavia materiaaleja

Oululaishankkeessa syntyneistä materiaaleista muutamaa pidetään erityisen lupaavina.

Sellaisia ovat esimerkiksi 1 200 celsiusasteen lämpötiloja kestävät geopolymeerit, hyvin kevyet ja huokoiset materiaalit sekä erittäin puristuslujat ja pakkasenkestävät geopolymeerit.

”Nyt kehitetyillä materiaaleilla on erittäin mielenkiintoisia ominaisuuksia ja mielekästä on, että ne voidaan valmistaa lähes sataprosenttisesti sivuvirroista”, sanoo projektia vetänyt tutkijatohtori Juho Yliniemi.

Projektissa kertyneen tutkimustiedon ja osaamispääoman odotetaan avaavan mahdollisuuksia uudelle liiketoiminnalle jo lähiaikoina.

Patenttihakemuksia on vireillä, ja uusien tuotteiden kaupallisesta potentiaalista on tehty markkina- ja kustannusselvityksiä.

Geobot-hankkeen toteuttivat yliopiston kuitu- ja partikkelitekniikan sekä biomimetiikan ja älykkäiden järjestelmien tutkimusryhmät. Lisäksi projektiin osallistui Oulun ammattikorkeakoulun liiketalouden yksikkö.

Rahoittajina toimivat Pohjois-Pohjanmaan liitto sekä Saint-Gobain Finland, Boliden Harjavalta ja Keliber.

(Pääkuva) Näyterakeita erilaisista materiaaleista, joista syntyi uusia geopolymeereja.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia