Terrafame alkaa toimittaa akkumateriaalia Renaultille

Kaivosyhtiö Terrafame ja ranskalainen Renault-konserni ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen tulevista akkumateriaalitoimituksista.

Aiesopimus ei ole vielä sitova sopimus mutta kuvaa osapuolten yhteistä tavoitetta.

Kun Terrafamen uusi akkukemikaalitehdas Sotkamossa käynnistyy, se tuottaa sähköautojen akuissa käytettävää vähähiilistä nikkelisulfaattia.

Sopimuksella Renault turvaa merkittävät vuosittaiset nikkelisulfaattitoimitukset Terrafamelta. Määrät vastaisivat vuosittain jopa 15 gigawattitunnin akkutehoa.

”Aiesopimus asettaa selkeät suuntaviivat Terrafamen tulevalle vuosikymmenelle”, suomalaisyhtiön toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen sanoo tiedotteessa.

”On hyvin todennäköistä, että tulemme tämän yhteistyön puitteissa toimittamaan Renault-konsernille nikkelisulfaattia vuosittain yli 300 000 sähköautoon.”

Renault alan pioneeri

Renault-konserni on autoalan ja eurooppalaisen sähköautomarkkinan pioneeri. Yhtiö on kehittämässä Pohjois-Ranskaan ElectriCity-nimistä sähköekosysteemiä.

Renault on vastikään sopinut myös saksalaisen Vulcan-yhtiön kanssa vähähiilisistä litiumtoimituksista sekä Veolia & Solvay -yhteisyrityksen kanssa akkumateriaalien kierrättämisestä suljetussa kierrossa.

Ranskalaiskonsernin tavoitteena on olla hiilineutraali Euroopassa vuoteen 2040 mennessä.

”Kumppanuus Terrafamen kanssa on tärkeä osa tavoitettamme pienentää tuotantoketjumme päästöjä 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä”, johtaja Gianluca De Ficchy sanoo tiedotteessa.

Terrafamen bioliuotukseen perustuva tuotantoprosessi kuluttaa nikkelisulfaatin valmistuksessa noin 90 prosenttia vähemmän energiaa kuin alalla keskimäärin.

(Kuva Terrafame) Terrafamen Sotkamon kaivoksen malmia, nikkelisulfaattia ja kobolttisulfaattia. 


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia