Tieteen päivät vietetään verkossa

Positiivista vai negatiivista kemiaa? Näin kuuluu yhden session otsikko vuoden 2021 Tieteen päivillä, joiden teemana on Hyvä ja paha tieto.

Tapahtuma järjestetään 13.–17. tammikuuta.

Torstaina 14. tammikuuta pidettävässä kemia-aiheisessa sessiossa esiintyy muun muassa Åbo Akademin professori Reko Leino, joka kertoo hyvistä ja pahoista sokereista.

Filosofian tohtori Thomas Ahlnäs Granula-yhtiöstä puhuu vapaista radikaaleista, uv-suojasta ja terveydestä ja Turun yliopiston professori Kati Miettunen varjoista aurinkoenergiassa.

Puheenvuoron saa myös Neste Oyj:n varatoimitusjohtaja Lars Peter Lindfors, joka paljastaa, mitä tulee fossiilisten polttoaineiden jälkeen.

Entä onko geenitieto uhka vai mahdollisuus?

Sitä miettii THL:n professori Markus Perola, joka luennoi samana päivänä suomalaisesta FinnGen-tutkimuksesta ja muista vastaavista valtavista genomiprojekteista, joita on menossa ympäri maailman.

Taisteluja ruuasta ja totuudesta

Perjantain 15. tammikuuta Taistelu terveellisestä ruuasta -sessiossa joutuvat vastakkain muotidieetit ja viralliset suositukset, kun ravitsemusterapeutti, filosofian tohtori Reijo Laatikainen kertoo somen ja vastaanoton ristipaineista.

Tampereen yliopiston professori Piia Jallinoja esitelmöi vaihtoehtoisista terveysvaikuttajista ja Helsingin yliopiston tutkija Mikko Jauho niin sanotun kokemustiedon esiinnoususta.

Seuraavana päivänä valokeilaan nousee tieteen ja valetiedon välinen kamppailu.

Akateemikko Ilkka Niiniluoto ja tutkija Salla-Maaria Laaksonen keskustelevat Taistelu totuudesta -paneelissa valeuutisista, vaihtoehtoisista totuuksista ja totuuden jälkeisestä ajasta.

Paneelin puheenjohtajana toimii Suomalaisen Tiedeakatemian pääsihteeri, professori Pekka Aula.

Turvallisesti virtuaalisena

Tieteen päivät on päätetty tällä kertaa pitää koronatilanteen takia kokonaan verkossa.

Kaikki luennot, paneelikeskustelut, sessiot ja väittelyt kuvataan suorana lähetyksenä YouTuben Tiedetv-kanavalle. Ohjelmaa täydentävät tapahtuman aikana julkaistavat podcastit ja videot.

Keskusteluihin voi myöhemmin tutustua myös tallenteina.

Tieteen päivien koko ohjelma on nähtävissä osoitteessa www.tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2021.

(Kuva: Tieteen päivät) Tieteen päivien tungosta vuodelta 2017. Joka toinen vuosi järjestettävä tapahtuma toteutetaan tällä kertaa virtuaalisena.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia