Helsingin vuosittaista Tieteiden yötä vietetään eri puolilla kaupunkia torstaina 25. tammikuuta. Samana päivänä starttaa Tiedekulmassa Maailma nyt -tapahtumasarja.
Onko hiilestä irtautuminen ja energiamurros pelkästään teknologinen kysymys? Vai pikemminkin sosiaalinen muutos?
Onko ympäristöllinen kestävyys aina kestävää?
Millaisia tarinoita kivet kertovat Suomen muinaisista tulivuorista? Miten arvioida seismistä uhkaa ydinvoimaloissa?
Entä kuinka tieteestä tehdään viihdettä?
Muun muassa näihin kysymyksiin saa vastauksia Helsingissä 25. tammikuuta järjestettävässä Tieteiden yössä, jota juhlitaan tällä kertaa myös VTT:n Bioruukissa naapurikaupunki Espoossa.
Tieteiden yön tarjonnasta vastaa iso joukko järjestäjiä, ja sitä koordinoi Tieteellisten seurain valtuuskunta. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.
Tapahtuman koko ohjelmaan voi tutustua täällä.
Pubivisan aiheena presidentit
Helsingin yliopiston Tiedekulman Maailma nyt -tapahtumasarja järjestetään puolestaan 25.1.–14.2.2024. Sarjan mittaan asiantuntijat puhuvat muun muassa digijättien vallasta, katujengi-ilmiöstä ja tarinoiden sodasta.
Avausilta, joka muodostaa osan Tieteiden yötä, on omistettu presidentinvaalien loppukirille.
Tiedekulmassa kisataan tuolloin presidenttiaiheisessa pubivisassa ja keskustellaan tutkijoiden johdolla vaalien ajankohtaisista kysymyksistä. Lisäksi seurataan Ylen suurta vaalikeskustelua.
Keskustelussa ovat mukana tutkijatohtori Timo Harjuniemi, väitöskirjatutkija Veikko Isotalo ja yliopistonlehtori Hanna Tuominen.
Kaikille avoimia tilaisuuksia voi katsoa myös striimin välityksellä. Keskustelut julkaistaan jälkikäteen videotallenteina Youtubessa ja podcasteina yleisimmissä podcast-sovelluksissa.
Tarkat tiedot Maailma nyt -sarjasta löytyvät tapahtuman verkkosivuilta.
(Kuva Sami Tuoriniemi/Helsingin yliopisto) Tiedekulmassa on taas tarjolla uutta tietoa, oivalluksia ja vastauksia akuutteihin kysymyksiin.