Laura Saarimäen mukaan toksikogenetiikkaa voidaan hyödyntää sekä uusien kemikaalien kehityksessä että jo markkinoilla olevien turvallisuusarvioinnissa. Kuva: Roosa Tuominen.

Toksikogenomiikka mahdollistaa kemikaalien turvallisuuden arvioinnin ilman eläinkokeita

Toksikogenomiikka tarjoaa reitin kohti nopeampaa ja kestävämpää kemikaalien turvallisuusarviointia.

Näin sanoo tutkija Laura Saarimäki, joka selvitti väitöstyössään, kuinka toksikogenomiikkaa voitaisiin hyödyntää kemikaalihaittojen osoittamisessa ja samalla välttää perinteiset eläinkokeet.

Omiikalla tarkoitetaan tutkimustapaa, jolla pyritään analysoimaan kohteen kaikkia geneettisesti määräytyviä muuttujia samanaikaisesti.

Toksikogenomiikka yhdistää omiikkatutkimuksen laskennallisiin menetelmiin. Näin voidaan paljastaa kemiallisten altistusten molekyylitason mekanismeja esimerkiksi soluissa, kudoksissa tai koko organismin tasolla.

Sovellettu kemikaaliarviointiin vasta vähän

”Omiikkaan perustuvaa tutkimusta on käytetty jo kahden vuosikymmenen ajan monilla eri aloilla, mutta standardien puute on rajoittanut toksikogenomisen näytön soveltamista kemikaalien turvallisuusarviointiin”, Saarimäki sanoo.

Tilanne voi muuttua, sillä Saarimäki määritteli väitöskirjassaan ominaisuudet, jotka vaikuttavat toksikogenomisen näytön käytettävyyteen kemikaalien turvallisuusarvioinnissa.

Lisäksi hän selvitti, kuinka nämä ominaisuudet voidaan ottaa huomioon ja miten niitä voidaan parannella, jotta lopputulos on luotettavampi, vakaampi ja informatiivisempi.

”Nykyiset keinot eivät riitä”

EU:n tarkoista määräyksistä ja tiukoista prosesseista huolimatta vain murto-osa markkinoilla olevista kemikaaleista on tutkittu perusteellisesti niiden mahdollisten haittojen varalta, Saarimäki huomauttaa tiedotteessa.

”Ikävä tosiasia on, että nykyisillä keinoilla emme pysty kuromaan tätä kuilua kiinni.”

Hänen mukaansa kemikaalien turvallisuusarviointi on nykyisellään sekä liian kallista että hidasta ja työlästä. Lisäksi paine eläinkokeista luopumiseen kasvaa.

Filosofian maisteri Laura Saarimäen väitöskirja Toxicogenomics Data for Chemical Safety Assessment: From Intrinsic Characteristics to Translational Potential tarkastetaan Tampereen yliopistossa 3.5.2024.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia