Tukes rajasi vaaralliset jyrsijämyrkyt ammattikäyttöön – vähentää lemmikkieläinten myrkytyksiä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on kieltänyt alfakloraloosia sisältävien jyrsijämyrkkyjen myynnin yksityisille kuluttajille.

Tukesin määräyksen mukaan kuluttajakäyttöön tarkoitettujen alfakloraloosia sisältävien valmisteiden myynti on lopetettava välittömästi ja kaupoissa olevat tuotteet poistettava hyllyiltä.

Jatkossa näitä valmisteita saavat hyödyntää vain koulutetut ammattilaiset.

Määräyksen taustalla ovat alfakloraloosin aiheuttamat kissojen ja koirien myrkytykset, joiden uskotaan nyt vähentyvän merkittävästi.

Tukesin Kemidigi-biosidirekisteristä löytyy kaikkiaan 17 alfakloraloosia sisältävää valmistetta eli Black Pearl Grain, Black Pearl Paste, Flash Grain, Flash Pasta, Grain AF, Magik Grain, Magik Paste, No Mouse Jyväsyötti, No Mouse Paste, Paste AF, Racan Grain AF, Racan Paste AF, Rapid Grain, Red Pearl Grain, Red Pearl Paste, Rodicum Express ja Trinol No Mouse Pasta.

Erityisen herkkiä myrkylle kissat ja linnut

Alfakloraloosi on nopeasti vaikuttava kemikaali, joka tekee hiiret tokkuraisiksi ja helpoiksi saaliiksi kissoille, jotka ovat myrkylle hyvin herkkiä.

Suomessa todettiin vuosina 2018–2020 kymmeniä alfakloraloosin aiheuttamia kissojen myrkytyksiä ja useita tapauksia, joissa koira oli päässyt syömään myrkkysyöttejä.

Vielä kissojakin herkempiä alfakloraloosille näyttävät Tukesin mukaan olevan linnut.

Myös antikoagulantteja sisältävät myrkyt ovat vaarallisia lemmikeille ja luonnoneläimille, mutta antikoagulantit ovat siinä mielessä turvallisempia, että niiden aiheuttamia myrkytyksiä voidaan hoitaa vastamyrkyllä.

Tukes kielsi alfakloraloosiin perustuvien jyrsijämyrkkyjen kuluttajakäytön alun perin jo vuonna 2021, mutta kiellosta valitettiin. Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi valitukset elokuussa 2023, jolloin Tukesin päätös astui voimaan.

Toiselle tehoaineelle haetaan parhaillaan korvaajaa

Toiselle jyrsijämyrkyissä käytettävälle tehoaineelle eli kolekalsiferolille etsitään puolestaan korvaajaa.

Suomessa on markkinoilla kuusi jyrsijämyrkkyvalmistetta, joiden tehoaine on kolekalsiferoli.

Kolekalsiferoli on kuitenkin tunnistettu niin sanotuksi hormonihäiriköksi eli hormonitoimintoja häiritseväksi aineeksi.

Kolekalsiferolin mahdollisia korvaajia voi ehdottaa 7. marraskuuta 2023 asti Euroopan kemikaaliviraston Echan verkkosivuilla.

Tukes suosittelee, että kuluttajat torjuvat hiiriä ja rottia ensisijaisesti loukuilla, ei myrkyillä. Haittoja voi ehkäistä ennalta käyttämällä kannellisia jäteastioita sekä hävittämällä jyrsijöiden ravinnonlähteet ja estämällä niiden pääsy rakennuksiin.

Päivi Ikonen

(Kuva Pixabay) Ei-toivotut vieraat saa parhaiten pysymään poissa pihapiiristä ja rakennuksista, kun niiden pääsy ravinnon lähteille estetään. 


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia