Turun yliopiston kemistit kehittävät uutta teknologiaa, jonka avulla esimerkiksi kosketusnäytöt ja kalvot voitaisiin tehdä orgaanisesta kierrätysmateriaalista.
Jos turkulaisten Compol-teknologia onnistuu korvaamaan nykyään käytettävän Ito-teknologian, se voi mullistaa näyttöjen markkinat. Uuden valmistusteknologian käyttöönotto toisi alan yrityksille huomattavia kustannussäästöjä.
Samalla voisi ratketa älypuhelintuotannon kierrätysongelma.
”Ainakin Apple on sitoutunut siirtymään jollain aikataululla älypuhelinten valmistuksessa pitkälti tai kokonaan kierrätettyihin materiaaleihin ja metalleihin”, sanoo materiaalikemian professori Carita Kvarnström.
Uuden teknologian ansiosta kalliita ja heikosti saatavilla olevia metalleja ei tarvittaisi.
Läpinäkyvien, joustavien, taipuisien, myrkyttömien kierrätettävien näyttöpaneelien, kosketusnäyttöjen ja älykkäiden ikkunoiden tuotanto olisi kaikkiaan kustannustehokasta.
Kvarnströmin mukaan Compol-kalvojen hinta voisi tuotannon automatisoinnin myötä ja volyymin kasvaessa kutistua vain kymmenesosaan nykyisten teknologioiden kustannuksista.
Lisäksi materiaalia tarvittaisiin selvästi nykyistä vähemmän. Ito-kalvon paksuus on sadasta nanometristä useisiin mikrometreihin, Compol-kalvon vain noin 20–25 nanometriä.
Turkulaistutkijat ovat saaneet teknologiansa kehittämiseen ja kaupallistamiseen yli miljoonan euron projektirahoituksen Business Finlandilta.
(Kuva Turun yliopisto) Carita Kvarnströmin tutkimusryhmään kuuluvat Milla Suominen (vas.), Ibrahim Kamara ja Rahul Yewale tarkastavat tekemäänsä ohutta kalvoa, joka on tehty orgaanisesta kierrätysmateriaalista.