Tullikoira löytää huumeet ja räjähteet

Tullin koirat ovat jo 50 vuotta huolehtineet tärkeästä kemiallisesta analytiikasta paljastamalla muun muassa huumeiden salakuljetusyrityksiä.

Juhlavuoden kunniaksi Tullimuseossa avautuu tänään 15. toukokuuta näyttely nimeltä Koirat Tullissa.

Suomen neljä ensimmäistä tullikoiraa saivat ammattikoulutuksensa Sotainvalidien veljesliiton Opaskoirakoulussa.

Sittemmin Tulli perusti oman koirakoulun, joka tätä nykyä toimii Kirkkonummen Veikkolassa.

Tullin koirien kouluttaminen on alusta asti perustunut leikkiin. Ammattikoirakoulun pääsyvaatimuksiin kuuluu siksi vilkas luonne ja innostus leikkimiseen.

Leikkisyydessä kunnostautuvat etenkin labradorinnoutajat, joita kaikki varhaiset tullikoirat ovat olleet. Myöhemmin niiden rinnalle on tullut muitakin rotuja.

Stoppi afrikkalaiselle sikarutolle

Ensimmäiset tullikoirat aloittivat työnsä vuonna 1969 huumausaineiden etsijöinä ja osoittautuivat oitis hyviksi löytäjiksi.

Vähitellen koiria alkoi astua Tullin palvelukseen lisää. Eniten niitä tuli 1990-luvulla, jolloin huumeiden salakuljetus lisääntyi rajusti.

Vuosien myötä koirien toimenkuva on laajentunut. Koiria on koulutettu niin tupakkatuotteiden ja käteisen rahan kuin aseiden ja räjähteidenkin nuuhkimiseen.

Uusin koiranvirka kuuluu elintarvikekoiralle, joka metsästää maahan luvatta tuotavia ruokatavaroita.

”Koiran päätehtävä on estää afrikkalaisen sikaruton leviämistä Suomen ja EU:n alueelle elintarvikkeiden mukana”, kertoo Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg.

Suomenlinnassa sijaitsevan Tullimuseon näyttelyssä on esillä kiinnostavaa esineistöä, jota on eri aikoina käytetty muun muassa huumekoirien koulutuksessa ja työtehtävissä. Näyttely on avoinna 31. elokuuta saakka.

Päivi Ikonen

(kuvassa) Tulli on osa EU:n tullijärjestelmää. Suomessa tarkastustehtäväänsä suorittava tullikoira palvelee samalla koko unionia.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia