Tulli pystyy nyt selvittämään esimerkiksi uuden muuntohuumeen rakenteen ja levinneisyyden entistä nopeammin. Kuva: Tulli.

Tullille uusia laitteita – analysoivat niin huumeiden kuin elintarvikkeiden tuntemattomat ainesosat

Tullilaboratorion uudet tutkimuslaitteet tarjoavat lisää nopeutta ja tarkkuutta vieraiden aineiden tunnistukseen Tullilaboratoriossa.

Tulli on hankkinut Tullilaboratorioon NMR- ja NGS-laitteet, jollaisia on jo käytössä useiden EU-maiden tulliviranomaisilla. Suomen tullille ne ovat ensimmäiset.

”Uusien laitteiden avulla voidaan analysoida ja tunnistaa muun muassa uusia laittomia aineita ja elintarvikepetoksia”, kertoo tulliylitarkastaja Ilmari Szilvay Tullilaboratoriosta.

Näin kyetään parantamaan laboratorion analyysien varmuutta laittoman maahantuonnin tutkimuksissa.

Laitteiden hinta oli yhteensä noin 820 000 euroa, josta EU:n Tullitarkastuslaitteiden rahoitusväline CCEI rahoitti 80 prosenttia.

NMR löytää uudet muuntohuumeet

NMR (Nuclear Magnetic Resonance) -mittaustekniikalla voidaan selvittää tuntemattomien aineiden kemiallisia rakenteita ja määrittää aineiden pitoisuuksia.

”NMR-tekniikkaa tarvitaan varsinkin rikostutkimuksissa, joihin liittyy entuudestaan tuntemattomia aineita tai joissa aineiden pitoisuudet ja näytteen puhtaus on tärkeä selvittää”, kertoo tullikemisti Harri Heikkinen.

”Tässä auttaa se, että NMR-tekniikka ei vaadi tutkittaville aineille vertailuaineita.”

Tullilaboratorio on tähän asti tilannut NMR-analyyseja muilta EU:n yhteistyölaboratorioilta. Vastedes uuden aineen rakenne selviää omalla laitteella.

”Tämä nopeuttaa tilannekuvan muodostamista aineen levinneisyydestä Suomessa esimerkiksi tilanteissa, joissa tietynlaisia uusia muuntohuumeita alkaa ilmaantua laittomille markkinoille.”

NGS tunnistaa elintarvikkeiden ainesosat

NGS (Next Generation Sequencing) on dna:n sekvensointilaite. Sillä selvitetään muun muassa elintarvikepetoksia eli sitä, vastaako elintarvikkeen sisältö sen pakkausmerkintöjä.

Lisäksi laitteella tunnistetaan elintarvikkeista eläin-, kasvi- ja mikrobilajeja sekä geenimuunneltuja ainesosia.

”Aiemmin käytössä olleilla menetelmillä olemme voineet tunnistaa vain pieniä määriä eri kasvi- ja lihalajeja, mutta uuden laitteen avulla tunnistettavien lajien määrä on lähes rajaton”, sanoo Tullilaboratorion jaostopäällikkö Anu Kallinen.

EU:n CCEI-rahoituksen tavoitteena on yhdenmukaistaa tullitarkastuksen välineistöä ja metodeja unionialueella.

Päivi Ikonen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia