Tulostettu laastari mittaa sydämen toimintaa

Painamalla tehdyt pehmeät EKG-mittalaastarit seuraavat ihmisen sydämen toimintaa yhtä hyvin kuin nykyiset kaupalliset mittauselektrodit, ilmenee tuoreesta väitöstutkimuksesta.

”Uusilla mittalaastareilla mittaukset voidaan kuitenkin toteuttaa huomaamattomammin ja mahdollistaa potilaalle mukavammat mittaustilanteet”, sanoo tutkija Tiina Vuorinen.

Uudenlaisia laastarimittareita testattiin ensin terveillä vapaaehtoisilla Tampereen yliopistossa ja sitten sydänpotilailla Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

Vuorinen selvitti väitöskirjassaan pehmeän, mukautuvan elektroniikan valmistusta erilaisin painomenetelmin, kuten silkkipainamalla ja mustesuihkutulostamalla.

EKG-laastarien lisäksi hän tutki myös ihoon kiinnitettäviä lämpötila-antureita sekä ympäristöön mukautuvaa näppäimistöä.

”Painettavassa elektroniikassa päästään hyödyntämään uudenlaisia materiaaleja ja valmistusmenetelmiä. Näitä yhdistelemällä on mahdollista valmistaa sensoreita, joiden pitäminen iholla häiritsee käyttäjää mahdollisimman vähän”, Vuorinen kertoo.

Tulostamalla myös materiaalisäästöjä

Tulostaminen ja painaminen tuovat elektroniikan perinteisten valmistusmenetelmien rinnalle uuden vaihtoehdon, joka mahdollistaa esimerkiksi venyvät elektroniikkatuotteet.

Kun kehon toimintoja mitataan perinteisellä elektroniikalla, ihminen joutuu kantamaan mukanaan erillisiä mittareita, kuten älykelloa tai sykettä seuraavaa Holter-laitetta.

Tulevaisuudessa laitteet voidaan tehdä painamalla ja muuttaa ne esimerkiksi laastarityyppiseen muotoon, mikä tekee mittaamisesta kätevämpää.

Tulostaminen tuo elektroniikan perinteisiin valmistusmenetelmiin verrattuna myös materiaalisäästöjä.

Toisin kuin uusissa menetelmissä perinteisessä valmistuksessa syntyy myös hukkamateriaalia, ja sen eri prosessivaiheet vaativat kemiallisia käsittelyjä.

Diplomi-insinööri Tiina Vuorisen väitöskirja Development of Printed Conformable Sensors tarkastetaan Tampereen yliopistossa 11.12.2020.

(Kuva: Petri Partio) Laastarimaiset muodot sulautuvat ihmiskehon mittaamiseen paremmin kuin erilliset, jäykät mittalaitteet, sanoo tutkija Tiina Vuorinen.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia