Tuoremarjat päätyvät uusiin kuitupakkauksiin

Kesän tuoremarjasato pakataan muutamalla päijäthämäläisellä ja eteläkarjalaisella testitilalla uudenlaisiin kuitupohjaisiin pakkauksiin.

Pakkauksia kehittävät LAB-ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto (LUT) yhteisessä Kupari-projektissaan.

Kierrätettävät pakkaukset tehdään kotimaisesta uusiutuvasta raaka-aineesta.

Pakkauksia kokeiltiin ensi kertaa kesällä 2019, jolloin ne saivat positiivisen vastaanoton sekä marjanviljelijöiltä että kuluttajilta.

Pilotoinnin jälkeen pakkauksia on käyttäjäpalautteen perusteella hieman pienennetty niin, että ne vastaavat sekundääripakkausten mittoja.

Valmistus puristusmuovaamalla

Pakkauksen suunnittelussa on projektipäällikkö Kati Kumpulaisen mukaan otettu huomioon muun muassa sen logistinen toimivuus.

”Kartongista valmistetun pakkauksen etuna on myös laaja painopinta, mikä auttaa näyttävän ulkoasun toteutuksessa”, Kumpulainen kertoo.

Uutuuspakkauksella on muitakin hyviä puolia.

”Kartonkipakkaukset on tehty yleensä taivekartongista taittelemalla. Kupari-rasia valmistetaan puristusmuovaamalla, jolloin nurkista ja alalaidoista tulee muodoltaan pyöreämmät”, Kumpulainen kuvailee.

Pyöreää pakkausta on hänen mukaansa helpompi ja mukavampi käsitellä. Pakkauksessa ei myöskään ole teräviä reunoja, jotka saattaisivat jättää jälkiä herkkien marjojen pintaan.

Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen liittojen rahoittama Kupari-projekti etsii parhaillaan lisää yhteistyökumppaneita kuitupohjaisten pakkausratkaisujen pilotointiin.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia