Ensimmäinen kokonaan Suomessa kehitetty PET-kuvantamisen radiolääkeaine on edennyt kliinisiin eli ihmistutkimuksiin.
Lääkeaineen on kehittänyt Turun valtakunnallisen PET-keskuksen professorin Anne Roivaisen tutkimusryhmä yhdessä Turun yliopiston professorin, akateemikko Sirpa Jalkasen ryhmän kanssa.
Tutkijat toivovat, että keksintö edistää nivelreuman ja muiden tulehdussairauksien varhaista diagnostiikkaa ja lääkekehitystä kajoamattoman molekyylikuvantamisen keinoin.
Radiolääkeainetta on jo testattu ensimmäisellä ryhmällä eli kuudella terveellä ihmisellä. Tutkimuksen perusteella aine on hyvin siedetty ja turvallinen.
Seuraavassa vaiheessa lääkettä annetaan pienelle joukolle nivelreumaa sairastavia potilaita. Sopivia potilaita etsitään parhaillaan yhteistyössä reumatologien kanssa.
”Mukaan toivotaan kymmentä potilasta”, Anne Roivainen kertoo yliopiston tiedotteessa.
Tulehdus on merkittävä osatekijä monissa pitkäaikaissairauksissa. Se pitäisi tunnistaa ajoissa, jotta hoito onnistuisi.
Tulevat tutkimukset osoittavat, sopiiko uusi lääkeaine tulehduksen kuvantamiseen.
Tarttuu VAP-1-molekyyliin
Turkulaisaine [68Ga]Ga-DOTA-Siglec-9 kohdentuu verisuonen pinnan VAP-1-tartuntamolekyyliin, joka ohjaa tulehdussolujen liikennettä.
Sirpa Jalkanen ja Marko Salmi löysivät VAP-1-molekyylin jo parikymmentä vuotta sitten. Molekyyli on tärkeä tekijä myös tietyissä syövissä.
Uutuusaineeseen on valittu Siglec-9-molekyylistä 17 aminohapon pätkä, joka on leimattu gallium-68-isotoopilla.
Siglec-9-proteiini esiintyy ihmisten valkosolujen pinnalla, ja se toimii VAP-1-tartuntamolekyylin kanssa kuin avain ja lukko.
Turun Valtakunnallinen PET-keskus on Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteinen laitos.
Keskuksessa on käytössä huippuluokan kuvantamislaitteet, jotka perustuvat positroniemissiotomografiaan (PET).