Turkulaiset uutuustestit löytävät koronamuunnokset

Turkulainen diagnostiikkayritys Abacus Diagnostica on lanseerannut uuden nopean pcr-testin, joka löytää koronan muuntovirukset. Tulokset tulevat vajaassa kahdessa tunnissa.

Suomalaisyhtiön uutuus on ensimmäinen koronan muuntovirukset erotteleva pika-pcr-testi. Pcr-testit perustuvat geenimonistusteknologiaan.

Tutkimuskäyttöön tarkoitettu testi on laadittu tunnistamaan koronan geenimuunnokset, jotka ovat ominaisia viruksen brittiläiselle ja eteläafrikkalaiselle variantille.

”Meidän ajatuksemme on, että paikallisten epidemioiden hallintaan auttaa parhaiten muuntovirusten nopea tunnistaminen. Näin tartuntoja rajoittavat paikalliset toimenpiteet voidaan tehdä mahdollisimman nopeasti”, taustoittaa toimitusjohtaja Erno Sundberg tiedotteessa.

Muuntovirusten tunnistaminen sekvensoimalla kestää hänen mukaansa nykyisellään jopa kaksi viikkoa.

”Variantti-pcr-testejä tehdään vain muutamassa yliopistosairaalassa, mutta keskus- ja aluesairaaloissa tietoa kaivataan selvästi nykyistä nopeammin”, Sundberg sanoo.

ArcDialta aiempaa herkempi antigeenitesti

Myös toinen turkulaisyritys, pikadiagnostiikkaan keskittyvä ArcDia International on kehittänyt uuden koronatestin, joka sekin on suunniteltu löytämään virusmuunnokset.

ArcDian antigeenitestejä käytetään koronaviruksen nopeaan tunnistamiseen vieri- ja työpaikkatestauksessa.

Uusi Maripoc-pikatesti on saatavilla sekä yksittäistestinä että osana laajaa viruspaneelia, joka tunnistaa koronan lisäksi kymmenen muutakin yleistä, vakavaa hengitystieinfektion aiheuttajaa.

Yhtiön mukaan uuden testin herkkyys on aiempaa parempi.

”Toisen sukupolven sars-cov2-testit parantavat pikadiagnostiikan herkkyyttä niin, että positiiviseen tulokseen riittää vain alle kymmenesosa aiemmasta virusmäärästä”, kertoo yrityksen tuotekehitysjohtaja Janne Koskinen.

Testi löytää tartuttajat 20 minuutissa ja heikosti infektiivisetkin taudinkantajat alle tunnissa.

Muuntuneet koronavirukset tarttuvat ihmisestä toiseen alkuperäistä virustyyppiä helpommin. Viitteitä on myös siitä, että uudet mutaatiot voivat aiheuttaa entistä enemmän vakavaa tautimuotoa.

Sekä Abacus Diagnostican että ArcDian juuret johtavat Turun yliopistossa tehtyyn tutkimustyöhön.

Aiheesta aiemmin:

Testien kehittäjät tahtovat koronan kuriin

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia