Glioomissa eli vakavissa aivokasvaimissa on enemmän folaattireseptoreita kuin niiden viereisessä kudoksessa. Löydön tekivät Turun yliopiston tutkijat.
Tutkijat oivalsivat myös, että reseptorien havaitsemiseen voidaan hyödyntää folaattipohjaisia radiolääkeaineita ja pet-kuvantamista eli positroniemissiotomografiaa.
Folaattireseptorit näkyivät tutkijoiden mukaan sekä koemalleissa että potilaiden aivokasvainnäytteissä.
”Folaattireseptorien olemassaolosta ja niiden lisääntymisestä aivokasvaimissa ei ole aiemmin tiedetty. Siksi niitä ei ole vielä hyödynnetty kuvantamis- ja hoitostrategioissa”, kertoo väitöskirjatutkija Maxwell Miner Turun yliopistosta.
Professori Anne Roivaisen mukaan nyt on tarjolla erityisen mielenkiintoinen kohde mahdollisille tuleville hoidoille.
”Tuloksemme osoittavat, että folaattipohjaisen radiolääkeaineen kertyminen glioomakudokseen on keskimäärin satakertaista verrattuna viereiseen terveeseen aivokudokseen”, Roivainen sanoo.
Reseptorit ovat solun pinnan proteiineja, joiden avulla solu on vuorovaikutuksesssa ympäristönsä kanssa.
Tutkimuksen tulokset julkaisi tiedelehti Frontiers in Immunology.
Uusille solunsalpaajahoidoille on tarvetta
Glioomat ovat peräisin aivojen hermotukisoluista, joita aivoissa on enemmän kuin varsinaisia hermosoluja.
Glioomia on useita alatyyppejä, ja niiden muoto-, rakenne- ja reseptorivaihtelu on suurta. Tämä vaikeuttaa sairauden hoitoa, jossa käytetään yleensä leikkausta, sädehoitoa ja lääkkeitä sekä niiden yhdistelmiä.
Uusia solunsalpaajahoitoja tarvittaisiin erityisesti pahanlaatuisimpiin aivosyöpiin, joissa aivokudokseen epämääräisen muotoisena tunkeutuneen kasvaimen rajoja on vaikea erottaa.
Pet-keskuksen tutkijat toivovat, että tuoreet löydöt johtavat lisätutkimuksiin, joissa selvitetään folaattireseptoriin kohdistuvia tapoja paikallistaa ja hoitaa aivokasvaimia.
Tutkimukseen osallistui tutkijoita Turun yliopiston pet-keskukssta, Turun yliopistollisesta sairaalasta, Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteisestä InFlames-lippulaivahankkeesta sekä yhdysvaltalaisesta Purduen yliopistosta.
Potilaiden glioomanäytteet saatiin Auria Biopankista.
(Kuva Maxwell Miner) Kasvain rotan aivoissa näkyy pet- ja tietokonetomografiakuvan yhdistelmässä vihreänä täplänä.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.