Turkulaisyritykset yhdistyvät isommaksi diagnostiikan osaajaksi

Turkulaiset biotekniikan alan kasvuyritykset Abacus Diagnostica, Kaivogen ja Labrox yhdistyvät yhdeksi diagnostiikkayhtiöksi.

Kolme yritystä ovat jo aiemmin toteuttaneet yhteistä tuote- ja teknologiakehitystä ja markkinointia sekä alihankintaa toisilleen. Fuusioitumalla ne pyrkivät operatiivisiin synergioihin ja globaalin asiakaskunnan laajentamiseen.

Uuden yhtiön omistajina jatkavat pääsääntöisesti niiden nykyiset omistajat. Merkittäviä omistajia ovat jatkossakin yritysten työntekijät.

Yhdistyminen toteutetaan osakevaihtosopimuksena. Järjestely on tarkoitus saada päätökseen lokakuussa. Uuden yrityksen hallitus ja toimitusjohtaja nimitetään syksyn aikana.

Vientivetoinen kolmikko

Abacus kehittää pika-pcr-testausta muun muassa koronaviruksen, influenssan ja suolistobakteerien nopeaan diagnostiikkaan. Yhtiön testijärjestelmä koostuu testilastuista, testilaitteesta ja tulokset tulkitsevasta ohjelmistosta.

Vuonna 2004 perustetun Abacusin tuotteita myydään tätä nykyä yli 25 maahan. Yhtiön viime vuoden liikevaihto oli 6,6 miljoonaa euroa.

Kaivogen on vuonna 2007 aloittanut immunomääritysten ja vasta-ainetestien osaaja, joka kehittää testejä muun muassa sydänsairauksien ja koronavirusvasta-aineiden diagnostiikkaan. Lisäksi yhtiö valmistaa komponentteja erilaisille diagnostisille testeille.

Kaivogenin vuoden 2020 liikevaihto oli 1,7 miljoonaa euroa, josta 70 prosenttia tuli viennistä.

Labrox valmistaa kuoppalevylukijoita ja testilaitteita vieritestaukseen. OEM-laitteiden lisäksi yritys on yhteistyössä Kaivogenin kanssa kehittänyt myös omalla nimellään myytävän lukijan vieritestaukseen.

Vuonna 2011 startanneen Labroxin liikevaihto oli viime vuonna 3,5 miljoonaa euroa, mutta tänä vuonna summan odotetaan kasvavan 4,8 miljoonaan. Liikevaihdosta 90 prosenttia tulee viennistä.

Kukin kolmesta yrityksestä työllistää noin 30 henkeä. Uuden yhtiön henkilöstöstä tulee siten noin 90-henkinen.

Kehitteillä uusi vieritestausjärjestelmä

Fuusiossa syntyvän yhtiön on määrä rakentaa uusi vieritestausjärjestelmä, joka on tarkoitettu muun muassa infektio- ja syöpätautien diagnostiikkaan.

Järjestelmän tavoitteena on, että potilas saa jo ensimmäisellä käynnillään oikean diagnoosin ja hoidon sairauteensa.

Tautien tunnistamista ja hoidon aloittamista nopeuttava uuden sukupolven järjestelmä mahdollistaa testauksen missä ja milloin tahansa. Näytteet otetaan ja analysoidaan potilaan lähellä ensimmäisessä hoitoyksikössä, eikä niitä lähetetä ulkopuolisiin laboratorioihin.

Uusi testausratkaisu pyritään saamaan markkinoille vuonna 2024.

(Kuva) Uuden yhtiön nimi päätetään myöhemmin syksyllä, kertovat toimitusjohtajat Erno Sundberg (vas.) Abacus Diagnosticasta, Henri Sora Labroxista ja Leena Kokko Kaivogenista. 95 prosenttia yhtiöstä on suomalaisessa omistuksessa.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia