Tutkijan paras ystävä

Korona-aika on tuonut mukanaan koirabuumin. Laajalla rintamalla tehtävä tutkimus pyrkii varmistamaan, että nelijalkaiset perheenjäsenet voivat mahdollisimman hyvin.

Arja-Leena Paavola

Ennen kuin eläinlääkäri rauhoittaa vastaanotolleen hoitoa saamaan saapuneen koirapotilaan hän joutuu aina käyttämään harkintaansa ja ennakoimaan mahdolliset ei-toivotut sivuvaikutukset.

”Yleisesti käytetty rauhoitusaine medetomidiini lamaa jonkin verran sydämen sykettä ja aiheuttaa muutoksia verenkierrossa. Toimenpiteeseen sisältyy riskejä varsinkin vanhempien ja huonokuntoisten koirien kohdalla”, kuvailee dosentti Marja Raekallio Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Vastedes rauhoittamispäätös on helpompi tehdä, kiitos uuden eläinlääkemolekyylin. Aine parantaa anestesian turvallisuutta vakauttamalla verenkiertoelimistön toimintaa.

Lääkekeksintö tehtiin tutkimushankkeessa, joka sai alkunsa Helsingin yliopistossa reilu vuosikymmen sitten.

Innovaation on kaupallistanut eläinlääkkeitä kehittävä Vetcare Finland Oy. Tuotteen myyntinimi on Zenalpha.

”Uusi lääkeaine vatinoksaani mahdollistaa koiran kevyen rauhoittamisen matalalla kynnyksellä pienimuotoisissa toimenpiteissä”, kertoo rauhoitteen kehitystyössä alusta asti mukana ollut Raekallio.

Vatinoksaani löytyi kirjallisuuden perusteella. Molekyylia oli aiemmin tutkittu ihmisten diabeteksen hoidossa, mutta siihen käyttöön sitä ei ollut otettu.

Suomalaistutkijat kuitenkin päättelivät, että molekyyli voisi vaikutusmekanisminsa perusteella toimia eläimillä toisessa tarkoituksessa. Sen jälkeen he hankkivat jauhemaista ainetta kokeilukäyttöön.

Ryhmän ainutlaatuinen idea oli sekoittaa uusi lääkeaine samaan injektioon medetomidiinin kanssa.

”Käytännön hyöty on se, että medetomidiinin halutut vaikutukset kohdistuvat yhä keskushermostoon, mutta koirapotilaiden sydän- ja verenkiertoelimistölle koituvat haitat kumoutuvat.”

Lääkettä saanut eläin rauhoittuu tutkitusti hyvin, ja sen kipu lievittyy. Kun rauhoite poistuu elimistöstä, potilas herää.

Zenalpha on otettu erittäin kiinnostuneesti vastaan kansainvälisissä kongresseissa, joissa sitä on esitelty.

Vetcare Finland on tehnyt suuren työn selvittäessään, miten molekyylia pystytään tuottamaan teollisesti kannattavalla tavalla, tutkija kiittelee. Yliopistokeksinnön perusteella kehitetyn lääkkeen vieminen kansainväliseen myyntiin on hänen mukaansa poikkeuksellista.

Maali häämöttää jo.

”Valmiste sai hiljattain myyntiluvan Euroopassa, joten se on tulossa markkinoille vielä vuoden 2022 aikana”, Raekallio kertoo.

”Tämä on todella mielenkiintoinen vaihe, sillä nyt olemme saaneet lapsen maailmalle. Myyntilupaa on haettu myös Yhdysvaltoihin.”

Entä millainen on Suomessa kehitetty koirien raskaustesti? Kuinka ehkäistään koirien allergioita? Millä tavoin suojellaan suomalaisia alkuperäisrotuja? Vastaukset löytyvät numerossa 2/2022 julkaistusta jutusta, jonka voit lukea loppuun täällä.

(Kuva Adobe Stock) Metsästäjät ovat pyytäneet riistaa yhdessä kansalliskoiramme suomenpystykorvan tyyppisten koirien kanssa jo vuosisatoja. Reagointiherkkä ja kotipiirilleen uskollinen suomenpystykorva on myös oivallinen talonvahti.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia