Tutkijat: Energia voidaan tuottaa uusiutuvilla jo ennen vuotta 2050

Kaikki energia on mahdollista tuottaa uusiutuvista lähteistä jo ennen kuluvan vuosisadan puoliväliä.

Näin todetaan LUT-yliopiston ja 14 muun yliopiston ehdotuksessa maailman uudesta energiajärjestelmästä. Yliopistot edustavat yhdeksää eri maata.

Järjestelmä pohjautuisi aurinko- ja tuulivoimaan, energiavarastoihin, sektori-integraatioon sekä energia- ja teollisuussektoreiden suoraan ja epäsuoraan sähköistämiseen, joka nojaa vetytalous- ja power to x -ratkaisuihin.

Ehdotus perustuu tuoreeseen tutkimusartikkeliin, jonka ensimmäisenä kirjoittajana toimi LUT-yliopiston professori Christian Breyer.

”Yhä useammat tutkijat osoittavat, että energian kysyntä voidaan kokonaisuudessaan kattaa uusiutuvilla energialähteillä. Se on pitkällä aikavälillä myös edullisempaa ja kestävyysvaatimusten mukaista”, Breyer tiivistää LUT-yliopiston sivuilla.

Vastauksia kritiikkiin

Uusiutuvan energiajärjestelmän tutkimukseen on aiemmin suhtauduttu epäilevästi. Tuore artikkeli vastaa kritiikkiin, kertoo tutkimusalan kehityksestä ja nykytilasta ja esittelee näkemyksen tulevaisuuden tutkimustarpeista.

Suurin osa arvostelusta on kohdistunut uusiutuvaan energiaan sijoitetun pääoman tuottoasteeseen, järjestelmän vakauteen, kustannuksiin ja raaka-aineiden kysyntään.

Tutkijoiden mukaan osa kritiikistä on vanhentunutta ja osa ongelmista jo ratkaistu.

”Usein sanotaan, etteivät uusiutuvat energianlähteet voi tarjota sijoitetulle pääomalle parempaa tuottoa kuin fossiiliset, koska niitä tarvitaan edelleen uusiutuvien polttoaineiden valmistamiseen ja käyttöönottoon”, sanoo Oxford Brookes -yliopistossa ja newyorkilaisessa Kolumbian yliopistossa työskentelevä Marco Raugei.

”Tämä on täysin väärä luulo: samalla logiikalla kivihiilestä ei olisi koskaan voinut tulla varteenotettavaa energianlähdettä, koska sen kuljettamiseen kaivoksilta tarvittiin aluksi ihmis- ja hevosvoimaa.”

Tavoitteena pääsy IPCC:n ilmastoraportteihin

Täysin uusiutuviin energianlähteisiin perustuvasta energiajärjestelmästä on tutkijoiden mukaan tullut jo tieteen valtavirtaa. Siitä on kiinnostunut myös elinkeinoelämä.

”YK:n mukaan yli 160 yritystä on sitoutunut yli 70 biljoonalla dollarilla maailmanlaajuisen hiilineutraaliuden saavuttamiseen, mikä tarkoittaa fossiilisista polttoaineista luopumista vuoteen 2050 mennessä”, kertoo apulaisprofessori Sven Teske Sydneyn teknillisestä yliopistosta (UTS).

Teske muistuttaa teknologian täysin uusiutuvan energiajärjestelmän toteuttamiseen olevan jo olemassa.

”On tieteellisesti todistettua, että 100-prosenttisesti uusiutuva energiajärjestelmä on teknisesti ja taloudellisesti mahdollinen. Seuraava tavoitteemme on, että tutkimuksemme sisällytetään IPCC:n ilmastoraportteihin, koska ne perustuvat tällä hetkellä vanhentuneeseen tutkimukseen.”

(Kuva Adobe Stock) Aurinko- ja tuulivoima, energian varastointi, vety, power to x ja sähköistyminen. Siinä uuden energiajärjestelmän kulmakivet.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia