Tutkijat löysivät proteiinin, joka pitää solut tasapainossa

Helsingin ja Pennsylvanian yliopistojen tutkijat ovat tunnistaneet proteiinin, joka pitää solujen liikkumisesta vastaavan mekanismin tasapainossa.

Tropomoduliini-nimisen proteiinin on aiemmin osoitettu olevan tärkeä lihasten supistumisesta vastaavien rakenteiden järjestymisessä. Sen toimintaa muissa solutyypeissä ei ole täysin selvitetty.

Tutkijat julkaisivat tuloksensa Current Biology -lehdessä.

Kahden koneiston oltava balanssissa

Soluissa on liikkumista varten rakenteita, jotka työntävät solukalvoa eteenpäin.

Lisäksi soluissa on supistuvia rakenteita, jotka puolestaan auttavat solua säilyttämään muotonsa ja kiinnittymään ympäristöönsä.

Terveissä soluissa näiden kahden koneiston välillä on tarkka tasapaino, jonka häiriöt johtavat erilaisiin sairauksiin. Häiriöt liittyvät esimerkiksi syövän leviämiseen.

Koneistojen tärkein osa on aktiini-niminen proteiini, jonka pitää jakautua juuri oikeassa suhteessa kahden koneiston välillä.

Proteiinin poistaminen aiheuttaa kaaoksen

Tuore suomalais-amerikkalainen tutkimus osoittaa, että tropomoduliinit vakauttavat aktiivisäikeitä supistuvissa rakenteissa.

Kun tutkijat poistivat tropomoduliinit, supistuvat rakenteet hävisivät. Samalla soluihin muodostui ylimääräisiä työntäviä rakenteita.

Tällöin aktiinikoneistojen tasapaino häiriintyi pahasti, eivätkä solut kyenneet enää toimimaan kunnolla.

Tutkijat yllättyivät havainnosta, että yhden proteiinin puuttuminen sai aikaan niin suuria ongelmia.

”Toinen hämmästyttävä tulos tässä tutkimuksessa oli se, että sama proteiini voi toimia hyvin eri lailla eri solutyypeissä ja kudoksissa”, kertoo väitöstutkija Reena Kumari Helsingin yliopistosta.

”Tutkimuksemme selittää myös, miksi epänormaalit tropomoduliini-proteiinin tasot ovat yhteydessä erilaisiin syöpiin.”

(Kuva Reena Kumari) Tropomoduliini pitää yllä solun liikkumiskyvyn ja toisaalta sen ympäristöön kiinnittymisen välistä tasapainoa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia