Tutkijat löysivät sukupuolijakaumaa säätelevän geenin

Tutkijat ovat löytäneet geenin, joka vaikuttaa suoraan syntyvien lasten sukupuolijakaumaan. Geeniä ei ole aiemmin tunnistettu millään eläinlajilla.

HLA-G-geenin vaikutus sukupuolten jakaumaan selvisi Helsingin yliopiston ja Karoliinisen instituutin tutkimuksessa.

Tutkimuksessa etsittiin yhteyttä saman geenin ja raskausmyrkytyksen välillä, sillä geenin tiedettiin suojaavan istukkasoluja äidin immuunireaktiolta.

Yhteys myös löytyi: tutkijat havaitsivat, että HLA-G-geenin ilmentyminen oli raskausmyrkytyksestä kärsivien äitien istukoissa vähäistä.

Tiedelehti Lancetin julkaisema tutkimus osoitti myös, että sikiöiden selviytymiseen liittyvät HLA-G-geenin tietyt muodot.

Geenin vanhimmat muodot nostavat raskausmyrkytyksen ja kohtukuoleman riskiä, mutta ne saattavat toisaalta suojata sikiötä malarialta ja muilta raskaudenaikaisilta infektioilta.

Poikasikiöt herkempiä raskausmyrkytykselle

Tutkimuksessa kävi lisäksi ilmi, että myös sikiön sukupuolella on merkitystä raskauden etenemiselle.

”Tulokset vahvistavat aiempia havaintoja poikasikiöiden herkkyydestä äidin tulehdusreaktiolle, myöhäisille keskenmenoille ja raskausmyrkytykselle”, kertoo Helsingin yliopiston tutkijatohtori Satu Wedenoja, tutkimuksen päätekijä.

Raskausmyrkytys eli pre-eklampsia on tärkeimpiä syitä äiti- ja lapsikuolleisuuteen sekä äidin ja lapsen sairastuvuuteen.

Raskausmyrkytyksessä äidin verenpaine kohoaa, ja lapsi syntyy usein ennenaikaisesti ja pienipainoisena.

”Onnistuneen raskauden kannalta on keskeistä, että äidin immuunijärjestelmä ei tunnista sikiön perimää vieraaksi ja käynnistä hylkimisreaktiota, vaikka perimästä puolet onkin peräisin isältä”, selvittää professori Juha Kere Karoliinisesta instituutista.

Raskausmyrkytystä voitaisiin ehkä suitsia lääkkeellä

Tulostensa perusteella tutkijat ehdottavat, että raskausmyrkytysten estämiseksi odottavilla äideillä voitaisiin kokeilla autoimmuunisairauksiin kehitettyä lääkeainetta.

”Turvalliseksi todettu lääke hillitsee äidin immuunivastetta ja voisi siten ehkäistä ja hoitaa raskausmyrkytystä”, Satu Wedenoja sanoo.

(Kuva: Pexels) Noin viisi prosenttia odottavista äideistä saa raskausmyrkytyksen. Lapsi syntyy tällöin usein ennenaikaisesti.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia