Verinäytteen proteiiniprofiili tarjoaa tärkeää tietoa myös imukudossyövän hoidon suunnittelua varten. Kuva: Pixabay.

Tutkijat löysivät uuden proteiiniprofiilin – verinäyte tarkentaa imukudossyövän diagnostiikkaa

Verenkierron proteiinitasoista voidaan saada tärkeää tietoa aggressiivisen B-solulymfooman tarkempaa diagnoosia, ennustetta ja yksilöllistä hoitoa varten, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Helsingin yliopiston tutkijoiden löytämä tietty proteiiniprofiili on tulosten mukaan yhteydessä vaikeampaan tautiin.

Tutkimusartikkelin julkaisi Med-lehti.

B-solulymfooma on yleisin imukudossyöpä. Se uusiutuu noin 30 prosentilla niistä, jotka sairastavat taudin aggressiivista muotoa.

Potilaan ennuste perustuu nykyisin tämän ikään, yleistilaan ja taudin levinneisyyteen.

Suurimman uusimisriskin potilaat voivat kuitenkin jäädä tunnistamatta, eikä lymfoomien välisiä biologisia eroja kyetä havaitsemaan. Lisäksi huono kudosnäyte voi vaarantaa taudin tarkan diagnoosin.

Proteiiniprofiilit paljastavat myös sairauden alatyypin

Tutkijat analysoivat 109:n aggressiivista B-solulymfoomaa sairastavan potilaan verinäytteistä 1 400 proteiiniprofiilit eli proteiinin tasot.

Näytteet kerättiin ennen hoitoja, hoitojen puolivälissä ja hoitojen päätteeksi.

Sen jälkeen näytteitä verrattiin potilaiden kliinisiin tietoihin, kasvainkudoksen ominaisuuksiin ja syöpäkudoksesta peräisin olevaan kiertävään kasvain-dna:han.

Näin löytyi proteiiniprofiili, joka oli yhteydessä huonoon ennusteeseen, tulehtuneeseen kasvainkudokseen ja suureen lymfoomakudoksen määrään.

Tutkimus osoitti myös, että verinäytteiden proteiiniprofiileista on mahdollista luokitella B-solulymfooman eri alatyyppejä.

Hoitoa potilaille, jotka hyötyvät siitä eniten

Tärkeä löytö oli, että proteiinidataa hyödyntämällä voidaan seurata potilaan hoitovastetta.

”Havaitsimme, että verinäytteiden proteiiniprofiilit voivat auttaa suuntaamaan hoitoa niille potilaille, jotka hyötyisivät siitä eniten”, kertoo professori Sirpa Leppä.

”Tämä tapa tukisi merkittävästi yksilöllistä hoitoa, sillä se ottaa huomioon sekä kasvainkudoksen ominaisuudet että potilaan elimistön reaktion tautiin”, Leppä sanoo.

Seuraavaksi vuorossa kliiniset lääketutkimukset

Menetelmän käyttökelpoisuus pitää vielä osoittaa kliinisessä lääketutkimuksessa ennen kuin proteiiniprofiileja voidaan ryhtyä hyödyntämään terveydenhuollossa.

Kliininen lääketutkimus on Lepän ryhmällä jo suunnitteilla. Tutkimuksessa ryhmä aikoo käyttää verinäytteitä lymfoomapotilaiden profiloinnissa ja hoidon yksilöllisessä ohjaamisessa.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia