Tutkijat yllättyivät: Sama mekanismi lisää etäpesäkkeitä ja estää syövän leviämistä

Syöpäsolujen sormimaiset ulokkeet muodostavat rintasyöpäkasvaimen ympärille biologisen esteen, jonka ansiosta paikallinen syöpä ei pääse leviämään muualle elimistöön.

Erittäin yllättävän havainnon tekivät Turun yliopiston ja Åbo Akademin tutkijat.

”Olimme aiemmin liittäneet solujen sormimaiset ulokkeet yksinomaan pahanlaatuiseen ja aggressiivisesti leviävään tautiin”, kertoo professori Johanna Ivaska Turun yliopistosta.

”Emme olleet uskoa silmiämme, kun tuloksemme osoittivat, että varhaisen vaiheen kasvaimissa ulokkeet olivatkin syövän leviämistä rajoittava tekijä.”

Ivaskan ja Åbo Akademin apulaisprofessorin Guillaume Jacquemet’n vetämät ryhmät ovat vuosia selvittäneet syöpäsolujen ulokkeiden käyttäytymistä.

Heidän aiemmat tutkimuksensa ovat kiistattomasti osoittaneet, että solujen ulokkeet edistävät rintasyövän leviämistä.

Uusi tieto mullistaa käsityksen syövän alkuvaiheesta.

Jos hoito aloitetaan liian aikaisin, se voikin olla haitallinen

Sormimaisia ulokkeita säätelee myosiini-10-niminen proteiini. Turkulaistutkijat havaitsivat, että syöpäsolut, joista myosiini-10 oli poistettu, eivät pysty rakentamaan ympärilleen leviämistä rajoittavaa tyvikalvoa.

”Kasvaimet, joista puuttui myosiini-10, olivat selvästi aggressiivisempia. Niitä rajoittava tyvikalvo puuttui lähes kokonaan, ja ne eivät olleet enää paikallisia vaan olivat alkaneet levitä ympäröivään kudokseen”, kuvailee akatemiatutkija Emilia Peuhu.

Guillaume Jacquemet muistuttaa, että syöpäsolut ovat muuntautumisen mestareita.

”Se tekee syövästä hankalan vastustajan”, Jacquemet sanoo.

”Olimme alkaneet kehitellä tapoja estää myosiini-10-proteiinia levinneen syövän hoitoa varten. Nyt kuitenkin tiedämme, että liian varhain aloitettuna tällainen hoito voisikin olla potilaalle haitallinen.”

Varhaisen vaiheen rintasyöpäkasvaimet erottaa ympäristöstään tyvikalvo, joka toimii biologisena esteenä. Kuvassa paikalliset syöpäkasvaimet (tumat sinisiä ja solut osittain punaisia) ovat vihreän tyvikalvon ympäröimiä. Kuva Guillaume Jacquemet

 

Työ jatkuu Tyksin tutkijoiden kanssa

Tutkijat työskentelevät InFlames-hankkeessa, joka on Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen, Suomen Akatemian rahoittama tutkimuksen lippulaivahanke.

Hanke tähtää uusien lääkkeiden kehittämiseen yhdessä biotekniikka- ja lääkeyritysten kanssa.

Nyt molempien yliopistojen tutkimusryhmät ja tutkijoiden kliiniset yhteistyökumppanit Turun yliopistollisessa keskussairaalassa Tyksissä jatkavat sen selvittämistä, kuinka biologiset esteet rakentuvat ja miten ne murretaan rintasyövän edetessä.

Tuoreen tutkimuksen tulokset julkaisi Developmental Cell -tiedejulkaisu.

(Pääkuva Aleksi Isomursu) Ympäröivään soluväliaineeseen tunkeutuvien syöpäsolujen sormimaiset ulokkeet on värjätty kuvassa punaisella ja tyvikalvon proteiini sinisellä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia