Tutkijoiden löytö: vasta-ainelääkkeistä täsmäohjuksia

Turun yliopiston tutkijat ovat löytäneet aiemmin tuntemattoman kuljetusreitin, jota pitkin ihoon pistettävät vasta-ainelääkkeet siirtyvät elimistössä. Löydön avulla lääkkeet voitaisiin valjastaa paikalliseen täsmähyökkäykseen.

Molekyylilääketieteen professorin Marko Salmen ryhmä  havaitsi, että ihoon pistetyt vasta-aineet sujahtavat läheisimpään imusolmukkeeseen.

Tähän asti on luultu, että aineet ohittavat imusolmukkeet ja menevät verenkiertoon.

”Meille tuli yllätyksenä, että ihon alle annosteltua vasta-ainetta löytyi paikallisesta imusolmukkeesta”, kertoo tohtorikoulutettava Laura Kähäri yliopiston tiedotteessa.

Vasta-aineen siirtyminen oli erittäin tehokasta: se kulki muutamissa sekunneissa iholta imusolmukkeen sisäosiin asti.

Tutkijoille oli yllätys myös se, että ainetta löytyi antokohdan lisäksi ainoastaan imusolmukkeesta, ei mistään muualta elimistöstä.

”Vasta-aineiden kulkeutuminen ehjinä ja paikallisesti täsmälleen haluttuun imusolmukkeeseen on erittäin jännittävää”, sanoo tutkija Ruth Fair-Mäkelä.

Uutta kuljetusreittiä hyödyntämällä on hänen mukaansa mahdollista esimerkiksi rauhoittaa tulehdusreaktiota täysin paikallisesti.

Merkittäviä sovellusmahdollisuuksia

Vasta-ainelääkkeitä käytetään yleisesti paitsi tulehdustautien myös syövän ja monien muiden sairauksien hoidossa.

Lääkkeet annetaan potilaalle yleensä suonensisäisesti niin, että suuria määriä vasta-ainetta leviää verenkierron kautta vaikuttamaan kaikkialle elimistöön.

Turkulaistutkijat uskovat, että heidän löydöksellään voi olla kauaskantoiset vaikutukset lääketieteessä.

Esimerkiksi rokotuksissa immuunivastetta vahvistetaan nykyisin melko epäspesifeillä apuaineilla, jotka käynnistävät tulehdusvasteen paikallisessa imusolmukkeessa.

Saman vaikutuksen voisi saada aikaan käyttämällä hyvin karakterisoituja vasta-ainelääkkeitä paikallisesti annosteltuna, turkulaiset sanovat.

Niin kutsutut immunoaktivaation vapauttajavasta-aineet ovat mullistaneet syövänhoidon. Tutkijoiden mukaan niitäkin voitaisiin tietyissä käyttötarkoituksissa annostella paikallisesti.

Nykyään annostelu tapahtuu verenkierron kautta. Jos se tehtäisiin paikallisesti, lääkettä tarvittaisiin vain murto-osa. Samalla vähenisivät haittavaikutukset.

Tutkimuksen julkaisi The Journal of Clinical Investigation.

(kuvassa) Ihon alle annostellut vasta-aineet ovat kulkeneet imusolmukkeen sisäosiin ja tarttuneet kohderakenteisiinsa verisuonissa (punainen), T-lymfosyyteissä (vihreä), B-lymfosyyteissä (sininen) ja antigeenia esittelevissä soluissa (valkoinen). Kuva: Ruth Fair-Mäkelä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia