Tutkimus: Vedyllä pelkistetyn raudan ominaisuudet erinomaiset

Raudan suorapelkistys vedyn avulla antaa tuotteen, jota on helppo käsitellä, kuljettaa ja varastoida. Lisäksi prosessi käytännössä poistaa hiilidioksidipäästöt.

Tulokset käyvät ilmi Hybrit-hankkeessa tehdystä uudesta tutkimuksesta.

Vedyllä pelkistetty, hiiletön rauta on erittäin metallisoitua, tutkimus kertoo. Lisäksi sillä on paremmat mekaaniset ja ikääntymisominaisuudet kuin suorapelkistetyllä raudalla, jonka pelkistysprosessissa käytetään fossiilisia kaasuja, kuten maakaasua.

Hybrit Development on jättänyt keksinnöstä patenttihakemuksia Euroopan patenttivirastoon.

Hybrit-hankkeen toimijat, teräsyhtiö SSAB, kaivosyritys LKAB ja energiayhtiö Vattenfall, kehittävät projektissa uutta teknologiaa vetypohjaiseen raudan ja teräksen tuotantoon. Ensimmäinen erä vedyllä pelkistettyä rautasientä tuotettiin hankkeessa vuonna 2021.

Tähtäimessä täysin fossiiliton arvoketju

Perinteinen raudan ja teräksen tuotanto aiheuttaa seitsemän prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Jokaista terästonnia kohti syntyy 1,8 tonnia hiilidioksidia.

Terästä käytetään vuosittain noin 1,8 miljardia tonnia, ja sen kulutus muun muassa rakentamisessa sekä teknologia- ja autoteollisuudessa kasvaa jatkuvasti. Metallin tuotantoon etsitään siksi vähäpäästöisempiä ratkaisuja monella taholla.

Hybrit-hankkeen tavoitteena on luoda täysin fossiiliton arvoketju kaivoksesta valmiiseen terästuotteeseen. SSAB:n tuotannosta on määrä tulla fossiilitonta viimeistään vuoteen 2045 mennessä.

(Kuva Vattenfall) Ensimmäinen koe-erä vedyllä pelkistettyä rautasientä valmistui Hybrit-hankkeen pilottilaitoksessa kesäkuussa 2021.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia