Tuulivoimaloiden käytöstä poistuneet lavat voidaan nyt hyödyntää sementinvalmistuksessa. Uusi komposiittimateriaalien kierrätysmalli rakennettiin monen alan toimijoiden yhteishankkeessa.
Eeva Pitkälä
Komposiittimuovit ovat tähän asti päätyneet elinkaarensa lopussa jätteenpolttolaitoksiin, joille muovimateriaali on kuitenkin haaste. Komposiitilla on huono lämpöarvo, ja sen polttamisesta syntyy runsaasti tuhkaa.
Ongelmasta päästään eroon, kun komposiittijätteen käyttää sementtitehdas, joka hyödyntää sen sekä energiana että raaka-aineena.
Jätteen muoviosa toimii fossiilisten polttoaineiden korvaajana ja lujitteet sementtiklinkkerin aineksina. Koko materiaali hyötykäytetään, eikä läjitettävän tuhkan ongelmaa tule.
Konsepti rakennettiin hiljattain päättyneessä Kimura-hankkeessa, joka toteutettiin Muoviteollisuus ry:n komposiittijaoston aloitteesta.
Komposiittituotteiden valmistajien, loppukäyttäjien, kiertotaloustoimijoiden ja uusiokäyttäjien luomaa toimintamallia voidaan soveltaa muun muassa tuulivoimaloiden lapojen kierrättämiseen.
Suomen tuulivoimayhdistys ry oli mukana hankkeen ohjausryhmässä.
Ympäristöministeriön tukemassa hankkeessa ideoitiin myös tarvittavat lajittelujärjestelyt sekä pilotoitiin komposiittijätteen logistiikka keräilyasemille ja loppukäyttöön.
Viimeinen lenkki sulkee ketjun
Ketjun viimeisenä lenkkinä toimii sementtiteollisuus, jonka tehtävänä on siis toteuttaa komposiittijätteen hyötykäyttö.
Teollisuus on sopinut murskatun komposiittijätteen laatuvaatimuksista yhdessä kierrätysyhtiö Kuusakosken kanssa.
”Lujitemuovia murskattaessa muodostuu välillä tikkumaista jaetta. Tämä asettaa haasteita loppukäyttäjälle”, kertoo Finnsementti Oy:n kestävän kehityksen päällikkö Ursula Kääntee.
”Prosessin siirtokuljettimet saattavat tukkeutua niin, ettei materiaalia saada siirrettyä klinkkeriuuniin. Siksi on tärkeää, että Kuusakoski toimittaa meille sovitun kokoista materiaalia.”
Komposiittimuovin murskaamisessa syntyy myös lasikuitupölyä, joka on puolestaan terveydelle haitallista. Kuusakosken Kimura-työn keskiössä oli siksi murskauspölyn hallinta.
Lujitemuovi on lasikuitua, epäorgaanista palamatonta materiaalia, joka käytetään itse sementin valmistukseen. Polttoaineena toimivat komposiitin hartsit ja liimat.
”Kimura-projektissa käytetyssä lujitemuovimurskeessa on runsaat 50 prosenttia kuitua, loppuosa liimoja ja hartseja.”
Juttu teollisuuden komposiittijätteen kierrätyksestä ja tuulimyllyjen lapojen hyödyntämisestä sementintuotannossa on julkaistu Kemia-lehden numerossa 6/2022. Lue koko juttu täältä.
(Kuva Adobe Stock) Vaikka Suomen tuulivoimalakanta on vielä nuorta, tilanne on jo kymmenen vuoden kuluttua toinen. Voimaloiden ja niiden materiaalien kierrättämisestä tulee silloin meilläkin erittäin ajankohtaista.