Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet menetelmän, jonka ansiosta lääkkeet saadaan tepsimään myös sinnikkäimpiin syöpäsoluihin.
Uusi menetelmä paljastaa, millaisista syöpäsoluista tulee vastustuskykyisiä hoidoille.
Kun se on selvillä, voidaan etsiä ase, joka iskee juuri näihin soluihin.
”Menetelmämme avulla on mahdollista löytää liitännäishoitoja, jotka herkistävät myös sitkeimpiä syöpäsoluja vaikkapa kemoterapialle”, kuvailee vanhempi tutkija Anna Vähärautio.
Näin voidaan ehkäistä ennalta hoitoresistenssin eli syöpäsolujen vastustuskyvyn kehittymistä.
Uusi menetelmä on sovellettavissa laajasti eri syöpien ja hoitomuotojen tutkimukseen.
Salaisuutena sisarsolut
Kemoterapia eli solunsalpaajahoito tappaa monissa syövissä suurimman osan kasvainsoluista muttei kuitenkaan kaikkia.
Jäljelle jääneet solut reagoivat huonommin seuraaviin hoitokertoihin, ja lopulta lääkitys ei enää hillitse syövän kasvua.
Helsinkiläistutkijat halusivat selvittää, kuinka hoidolle herkät ja sille vastustuskykyiset syöpäsolut eroavat toisistaan.
Sitä varten he leimasivat solut geneettisellä ”viivakoodilla” ja antoivat niiden jakautua identtisiksi sisarsoluiksi.
Sen jälkeen näyte jaettiin kahtia niin, että toisesta puolesta tutkittiin kunkin solun kaikkien geenien ilmentyminen. Toinen puoli käsiteltiin kemoterapialla, parp-täsmälääkkeellä tai immuunijärjestelmän tappajasoluilla.
”Lopuksi hoidosta selvinneiden solujen viivakoodit luetaan, jolloin sisarsolujen avulla päästään tutkimaan, miten vastustuskykyiset syöpäsolut erosivat jo ennen hoitoa muista, hoidolle herkistä soluista”, kuvailee väitöskirjatutkija Jun Dai.
Anna Vähäraution ryhmään kuuluva Jun Dai on Nature Communications -lehdessä julkaistun tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja.
Toimivuus osoitettu
Menetelmän avulla selvisi, että syöpäsolujen eroavuuksien takana ovat pienet, dna-korjauskykyyn liittyvät erot geenien ilmentymisessä.
Erot saavat kasvainsolut reagoimaan eri tavoin sekä kemoterapiaan ja täsmähoitoon että myös elimistön omiin tappajasoluihin.
”Koska tiedämme, että geenien ilmentyminen on muokattavissa, ennustimme tietokantojen avulla, mitkä lääkkeet voisivat muokata vastustuskykyisiä soluja enemmän herkkien kaltaisiksi ennen hoitoa”, kertoo apulaisprofessori Jing Tang.
Näin valituista lääkkeistä suurin osa muutti geenien ilmentymistä enemmän herkkien solujen suuntaan.
”Mikä tärkeintä, esikäsittely näillä lääkkeillä todella herkisti syöpäsoluja kemoterapialle, parp-estäjille tai tappajasoluillle.”
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!