Työterveyslaitos: toimistoilmassa vain vähän voc-yhdisteitä

Haihtuvien orgaanisten yhdisteiden eli voc-yhdisteiden pitoisuudet toimistojen sisäilmassa ovat hyvin pienet, todetaan Työterveyslaitoksen (TTL) tuoreessa tutkimuksessa.

TTL:n mukaan voc-yhdisteet ovat siten epätodennäköinen syy työpaikkojen sisäilmaongelmiin.

Voc-yhdisteiden lähteitä ovat muun muassa rakennus- ja sisustusmateriaalit, hajusteet, siivousaineet, tilan käyttäjien toiminnot ja liikenne.

Tutkimuksen mittausaineistot on kerätty vuosina 2010–2019. Näytteet ovat pääosin peräisin rakennuksista, joissa on epäilty sisäilmaongelmaa.

Suomessa ei ole aiemmin tehty näin laajaa tutkimusta voc-yhdisteiden esiintyvyydestä ja pitoisuuksista.

Pitoisuudet reilusti sallitun alapuolella

TTL tarkasteli katsauksessaan toimistoissa, kouluissa, päiväkodeissa ja sosiaali- ja terveysalan toimistotyyppisissä tiloissa esiintyvien voc-yhdisteiden yleisimpiä päästölähteitä, pitoisuustasoja, terveysvaikutuksia ja mittausmenetelmiä.

Pääpaino oli voc-yhdisteissä (volatile organic compounds), mutta suppeasti käsiteltiin myös erittäin haihtuvia vvoc-yhdisteitä (very volatile organic compounds) ja puolihaihtuvia svoc-yhdisteitä (semi volatile organic compounds).

Kaikkien yhdisteiden tavanomaiset pitoisuudet sisäilmassa olivat tutkimuksen mukaan huomattavasti eurooppalaisten terveysperusteisten raja-arvojen ja Suomen asumisterveysasetuksen toimenpiderajojen alapuolella.

Terveysperusteisia raja-arvoja laadittaessa on otettu huomioon erilaiset haitalliset terveysvaikutukset, myös muun muassa silmien ja hengitysteiden ärsytysvaikutukset.

”Voc-mittausten hyödyllisyyttä harkittava tarkasti”

Näytteiden keskimääräiset pitoisuudet olivat pysyneet kaikkien yhdisteiden osalta hyvin matalalla tasolla koko kymmenvuotisen jakson ajan, tutkimus toteaa.

Aromaattisten ja alifaattisten hiilivetyjen esiintyvyys on tarkastelukaudella laskenut entisestään.

Tämä on todennäköisesti rakennusmateriaalipäästöjen vähenemisen, siivousmenetelmien ja siivousaineiden kehittymisen sekä vähäpäästöisten polttoaineiden yleistymisen ansiota.

Toisaalta joidenkin yhdisteryhmien esiintyvyys on kasvanut. Asia voi liittyä rakennus- ja sisustusmateriaalien, hygieniatuotteiden ja siivousaineiden muutoksiin sekä tarkempaan analytiikkaan.

Kaikkiaan voc-yhdisteet eivät kuitenkaan TTL:n mukaan anna syytä huoleen.

”Voc-yhdisteiden alhaisen pitoisuustason ja terveysriskien epätodennäköisyyden perusteella arvioimme, että toimistotyyppisillä työpaikoilla sisäilmaongelmien taustalla on vain harvoin syytä epäillä voc-yhdisteitä”, tiivistää vanhempi asiantuntija Kaisa Wallenius.

Hänen mukaansa voc-mittausten hyödyllisyyttä pitää jatkossa harkita tarkasti.

(Kuva: TTL) Toimistossa voi olla sisäilmaongelma, mutta TTL:n mukaan sen syynä tuskin ovat voc-yhdisteet.

Uutisen otsikkoa ja tekstiä päivitetty 3.2. kello 19.45.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia