Unelmien kesätyö

Työskentelen tämän kesän osana Aalto-Helsinki iGEM -tiimiä. Se on osoittautunut todelliseksi unelmien kesätyöksi luonnontieteiden opiskelijalle.

International Genetically Engineered Machine eli iGEM on kansainvälinen synteettisen biologian kilpailu.

Aalto-Helsinki iGEM on tähän kilpailuun osallistuva Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston opiskelijoista koostuva kymmenhenkinen joukkue.

Kilpailu huipentuu marraskuussa Bostonissa järjestettävään Giant Jamboree -konferenssiin, jossa esittelemme vuoden mittaan toteutetun projektimme. Vuosittain vaihtuva Aalto-Helsinki -tiimi osallistuu kilpailuun nyt jo kuudetta kertaa.

Suomessa vielä melko vähän näkyvyyttä saanut iGEM on maailmalla varsin tunnettu konsepti: iGEMiin osallistuu vuosittain yli 300 joukkuetta jopa 42 maasta.

Kilpailun tavoitteina on tieteen ja tutkimuksen valjastaminen globaalisti hyödyllisiksi ratkaisuiksi sekä tietoisuuden ja kiinnostuksen lisääminen synteettistä biologiaa kohtaan.

Konsepti yhdistää tuhansia uteliaita ja ratkaisukeskeisiä nuoria luonnontieteilijöitä ympäri maailmaa. Siten myös kansainvälinen yhteistyö on yksi iGEMin tärkeimmistä arvoista.

Tämä korostuu kansainvälisten konferenssien aikana, joihin iGEM-joukkueet eri puolilta maailmaa kokoontuvat useita kertoja kuluvan vuoden aikana.

Kansainvälisyyden ja ulkomaanmatkojen lisäksi iGEMin todellinen hienous piilee sen tarjoamissa loputtomissa mahdollisuuksissa.

Harva kesätyöpaikka antaa mahdollisuuden samankaltaiselle vapaudelle. Tässä projektissa pääsee tekemään ja vaikuttamaan projektin kulkuun alusta loppuun asti – vain mielikuvitus on rajana!

Tiimimme on ideoinut projektin aiheen, kehittänyt ja tutkinut mahdollisia ratkaisuja, suunnitellut ja toteuttanut laboratoriotyöskentelyn sekä hankkinut projektille rahoituksen ja yhteistyökumppaneita.

Ryhmämme kampanjoi monin eri keinoin, jotta tietoisuus synteettisestä biologiasta ja sen mahdollisuuksista tavoittaa myös suuren yleisön.

Projektimme perustuu Vibrio natriegens -bakteerin tutkimiseen proteiinien tuotantovälineenä. Mikro-organismeissa tuotettuja proteiineja käytetään muun muassa lääkeaineina.

Pyrimme parantamaan poikkeuksellisen nopeasti jakautuvan bakteerin kykyä tuottaa ja erittää proteiineja, jotta sitä voitaisiin hyödyntää tehokkaampana ja taloudellisempana vaihtoehtona lääketeollisuudessa lääkeaineina käytettyjen proteiinien tuottamiseksi.

Työllämme pyrimme sekä edistämään tutkimusta V. natriegensin ominaisuuksista biologian työkaluna että suuntaamaan katseita kohti tasa-arvoista ja riittävän edullista lääkehoitoa kaikille sitä tarvitseville.

Noora Haapala
Kirjoittaja on translationaalisen lääketieteen opiskelija, joka on mukana vuoden 2019 Aalto-Helsinki iGem -tiimissä. Hän työskentelee myös Terkko Health Hubin yhteisömanagerina.

Teksti on julkaistu alun perin Kemianteollisuus ry:n blogisivuilla.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia