Uniikki valmennusohjelma vie myös kemianyrityksiä kohti kiertotaloutta

Suomessa on käynnistynyt kansainvälisestikin ainutlaatuinen ohjelma, jossa kehitetään yritysten suunnitteluvalmiuksia kiertotalouteen perustuvassa liiketoiminnassa.

Ympäristöministeriön Circular Design – kehityspolku kohti kiertotaloutta -valmennusohjelman toteuttavat Design Forum Finland ja Ethica Oy. Ohjelman kumppaneina toimivat VTT, Suomen ympäristökeskus, Sitra, Frankly Partners, Miltton ja Alice Labs.

Ensimmäisessä yrityksille suunnatussa kokonaisuudessa syvennytään kiertotalouden mukaisen suunnittelun periaatteisiin ja käytännön ratkaisuihin.

Pilottiohjelmaan on valittu 50 erikokoista yritystä eri aloilta eri puolilta maata. Mukana ovat muun muassa kemian alan monitoimija Kiilto-konserni, teknokemian sopimusvalmistaja Transmeri Logistics sekä tiivisteitä tuottava TT Gaskets.

Valmennusta saavat myös esimerkiksi cleantech-yritys BMH Technology, teollisuuden vedenkäsittelijä Owatec, jätehuoltoyhtiö Envor ja sähköyhtiö Helen. Metsäalaa edustavat Stora Enso ja UPM Raflatac.

Askelmerkit pilotointiin ja skaalaukseen

Vuoden 2023 aikana toteutettavan ohjelman ensimmäinen osio koostuu yritysjohdolle suunnatusta strategisesta tasosta. Toinen oppimispolku on tarkoitettu yrityksissä käytännön tuote- ja palvelukehitystä tekeville.

Jokainen yritys kehittää valmennuksessa omaa tuote- tai palvelukonseptiaan tai arvoketjuratkaisua. Tavoitteena on, että kaikilla on ohjelman lopussa askelmerkit kiertotalouden mukaisen konseptin pilotointiin ja skaalaukseen.

Kiillosta valmennukseen osallistuvat Kiilto Oy:n ja KiiltoClean Oy:n kautta kaikki konsernin B2B-liiketoiminta-alueet eli rakentaminen, teollisuuden liimat ja palonesto sekä ammattihygienia.

”Tuote- ja palvelukehityksen näkökulmasta pidän arvoketjuajattelua äärimmäisen tärkeänä. Lisäksi tarvitaan kyvykkyyttä suunnitella tuotteet jo lähtökohtaisesti siten, että ne toimivat kiertotalouden mallien mukaisesti”, sanoo Kiillon tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtaja Oili Kallatsa yhtiön tiedotteessa.

”Tunnemme tuotteemme ja asiakkaamme, joten pystymme tätä pääomaa käyttämällä luomaan uutta ja kestävää liiketoimintaa. Ohjelmasta saadaan varmasti uusia oivalluksia tähän työhön.”

Päivi Ikonen

(Kuva Petri Anttila) Circular Design -avajaistapahtuma kokosi yhteen ohjelman valmentajat ja siihen osallistuvat yritykset.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia