Pohjois-Pohjanmaan Utajärvi pyrkii aloittamaan vedyn paikallisen tuotannon ja jakelun yhtenä ensimmäisistä kunnista Suomessa. Tieteellisenä kumppanina hankkeessa toimii Oulun yliopisto.
Oulun yliopisto selvittää monitieteisessä tutkimuksessaan vedyn tuotantoa ja käyttöä teollisuudessa ja raskaassa liikenteessä. Vedyn jakeluverkostoa ja varastointia edistetään yhdessä.
Yliopisto kehittää myös paikallisen vedyntuotannon ja käytön teknologiaa ja luo liiketaloudelliset toimintamallit vihreän vedyn tarjonnan ja kysynnän tasapainottamiseen.
Lisäksi tavoitteena on tutkia vedyn säilytysratkaisuja sekä päästä testaamaan vetyä liikennepolttoaineena ja vetyrekkojen toimivuutta pohjoisissa oloissa.
Tähtäimessä aurinkovetyreaktorin prototyyppi
Vedyn tuotannon edellyttämä vihreä sähkö saadaan Utajärvelle rakenteilla olevasta aurinkovoimalasta. Kunnassa on kaavoitettuna alue myös tuulipuistolle.
Kiinnostava vaihtoehto on aurinkovety eli valokatalyysi, joka on Oulun yliopiston erikoisalaa. Tutkijoiden tarkoituksena on rakentaa aurinkovetyreaktorin prototyyppi, jolla olisi myös kaupallisia edellytyksiä.
Hankkeessa kartoitetaan myös valokatalyyttisesti eli ilman sähköenergiaa tuotettavan vedyn teknis-taloudellista soveltuvuutta uusiutuvaksi energiaksi arktisissa oloissa.
Tutkimussatsaus aurinkovedyn tuotantoon on erityisen merkittävä asia, sanoo yliopiston autoalan liiketoiminnan professori Jouni Juntunen, joka toimii tutkimuksen johtajana.
”Suomi jälkijunassa vedyn liikennekäytössä”
Ajoneuvojen tankkausaseman on määrä nousta valtatie 22:n varteen. Hankkeessa tehdään muun muassa laskelmat liikennepolttoaineena tarvittavan vedyn määrästä ja taloudellisuudesta.
”Suomi on jälkijunassa vedyn käytössä liikennepolttoaineena”, Jouni Juntunen huomauttaa.
”Meillä ei ole vielä yhtään vetytankkausasemaa, mikä estää esimerkiksi vetyrekkojen käyttöönoton. Ilman energian logistiikan kuntoon saattamista vihreä siirtymä on peruttu.”
Tärkeitä tutkimuspanostuksia projektiin ovat siksi myös vedyn varastointi- ja kuljetusratkaisut, jotka mahdollistavat energian tehokkaan tuotannon, säilytyksen ja jakelun.
Syksyllä 2023 käynnistettyyn hankkeeseen osallistuvat myös Utajärven Yrityspuisto, Skarta, Wetteri Power, Pohjaset ja Autoalan keskusliitto. Euroopan aluekehitysrahaston tukema projekti jatkuu kevääseen 2026.
Päivi Ikonen
(Kuva Janne-Pekka Manninen) Valokatalyysitutkimusta tekee Oulun yliopistossa professori Marko Huttulan johtama ryhmä. Aurinkovety on täysin päästötöntä.
Aiheesta aiemmin: