Aalto-yliopiston Ossi Arasalo (takana vasemmalla), Väinö Mäntylä, Linda Srbova, Arttu Lehtonen (edessä vasemmalla), Mari Kielosto ja Juha Pokki rakentavat uusia keinoja syövän nujertamiseen. Kuva: Joonas Lehtovaara.

Uusi 3d-soluviljelyn teknologia tuottaa tietoa syövän leviämisestä ja tehostaa sytostaattilääkkeiden kehitystä

Uudella teknologialla voidaan sekä havainnoida solutason biomekaniikkaa 3d-viljelmissä että mallintaa syövän leviämistä kasvainta ympäröivään kudokseen.

Uuden menetelmän ja mikroskooppiin yhdistettävän laitteiston 3d-soluviljelyyn kehitti tutkija Juha Pokin vetämä ryhmä Aalto-yliopistossa.

Tutkijoiden pitkän ajan tavoite on parantaa sytostaattihoitoihin tarkoitettujen lääkekandidaattien seulonnan tarkkuutta.

Syöpälääkkeiden kehittäminen on paitsi kallista ja hidasta myös tehotonta: yli 95 prosenttia seulotuista vaihtoehdoista paljastuu potilaskokeissa toimimattomiksi.

Nykyisillä menetelmillä on rajansa

Syöpäsolujen leviämistä on tutkittu pitkään 2d-soluviljelmissä, joissa solut kasvavat litteinä maljan pinnalla.

3d-viljelmissä syöpäsolut kasvatetaan kudosmateriaalissa, jolloin niiden käyttäytyminen vastaa paremmin niiden toimintaa elimistössä.

Näin 3d-viljelmissä voidaan tutkia kasvainten soluväliaineen biomekaanisia ominaisuuksia, jotka säätelevät sekä syövän etenemistä että lääkkeiden tehoa.

Nykyiset teknologiat eivät kuitenkaan kykene ottamaan huomioon soluväliaineen vaihtelua näytteiden välillä tai sisällä.

Uusi teknologia ratkaisee ongelman

Uudella menetelmällä päästään Pokin mukaan pidemmälle.

”Kykymme mitata biomekaniikkaa solutasolla mahdollistaa heterogeenisyysongelman ratkaisemisen”, hän sanoo.

Ryhmä aikoo hyödyntää teknologiaansa viljelmien soluväliaineen kontrolloituun muuntelemiseen.

”Tarkoituksemme on kartoittaa 3d-soluviljelmän kuhunkin soluun tai soluryppääseen kohdistuvat mekaaniset ominaisuudet ja yhdistää ne solujen liikkeeseen ja muuhun käyttäytymiseen.”

Keskiössä rintasyöpä

Sytostaattihoitojen jälkeen kudokseen voi jäädä niin kutsuttuja jäännössyöpäsoluja. Kun ne lähtevät liikkeelle, syöpä uusiutuu.

”Aiomme tutkia myös sitä, miten nämä jäännössyöpäsolut saadaan pysäytettyä”, Pokki kertoo.

Ryhmä keskittyy tutkimuksessaan etenkin rintasyöpään, joka on naisten yleisin syöpä. Suomessa siihen sairastuu vuosittain noin 5 000 naista.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia