Uusi apu ympäristökriisiin – 16 olutpullollisella kilo biomuovia

Kilo biopohjaista muovia 16 olutpullollisesta. Näin laskee panimoiden sivuvirtoja hyödyntävä uusi suomalainen startup-yritys Granulous.

Elina Saarinen

”Brändimme ja materiaalimme on kirjaimellisesti ihan äsken lanseerattu. Sinä olet ensimmäinen toimittaja, jolle annan haastattelua”, sanoo Granulousin Craig Tyler, kun olemme jutelleet hetken yrityksen osastolla PlastExpo Nordic -messuilla.

Messut järjestettiin Helsingissä 18.–19. toukokuuta.

Perustajien, toimitusjohtaja Joonas Sirviön, Craig Tylerin ja Adam Rowen sekä sijoittaja Ollis Leppäsen yritys hyödyntää olutpanimoiden sivuvirtoja, joista se tekee kasviperäistä muovigranulaattia.

Granulaatti soveltuu suoraan ruiskuvaluun nykyisin muotein, ja siitä voi valmistaa biomuovituotteita moneen eri tarkoitukseen. Innovaatio palkittiin toukokuisten messujen kiinnostavimpana uutuustuotteena.

Granulous on testannut kehittämäänsä, granuloussiksi kutsumaansa biopohjaista muovia yhdessä VTT:n ja muoviteollisuuden toimijoiden kanssa.

Tyler esittelee suojakoteloita ja solkia, jotka on valmistettu Granulousin materiaalista. Yritys tekee jo yhteistyötä muun muassa muoviyhtiö K. D. Feddersenin kanssa.

Idean juuret juontavat vuoteen 2011. Tyler työskenteli tuolloin tuotesuunnittelijana markkinointitoimistossa, jonka asiakkaita olivat globaalit brändit, kuten Carlsberg, McDonalds ja Nestle.

”Kulutimme vuosia yrittäessämme ajaa sisään vähemmän ympäristöä kuormittavia materiaalivaihtoehtoja tuotantoon, mutta mitään ei tapahtunut”, hän kertoo.

Herätys panimoravintolassa

Tyler siirtyi tehtävästä sivuun ja avasi yhdessä vaimonsa kanssa panimoravintolan Vuokattiin vuonna 2018. Pian hän heräsi siihen, että oluen panemisesta syntyvälle ohrajätteelle ei ollut järkevää kierrätystapaa.

”Laitoin jälleen suunnittelijan hatun päähäni ja aloin pähkäillä tapoja hyödyntää tätä ongelmaa.”

Joonas Sirviö taas oli kahden lapsen isänä turhautunut maailman muoviroskaongelmaan.

”Biomuoveille on valtava kysyntä, mutta silläkin saralla on ongelmia. Osa maatuu luonnossa ja osa vaatii teollisen kompostoinnin, joten monesti loppukäyttäjä menee sekaisin, miten tuote pitäisi kierrättää”, Sirviö sanoo.

Granulousin biomuovigranulaatista voi valmistaa monenlaisia tuotteita. Kuva Elina Saarinen

Craig Tylerin mukaan laboratoriokokeet osoittavat, että yrityksen biogranulaatti kompostoituu kotikompostiolosuhteissa ilman teollisia prosesseja.

Neitseelliseen polypropeeniin verrattuna biogranulaatin päästöt ovat selvästi pienemmät.

Joonas Sirviö kertoo, että 16 olutpullollisen tuotanto synnyttää sen verran panimosivuvirtaa, että siitä voi tuottaa noin kilon granuloussia.

Kun globaali oluttuotanto on noin kaksi miljardia hehtolitraa, raaka-ainetta on todella paljon tarjolla.

”Granulaatistamme 40 prosenttia on tätä orgaanista sivuvirtaa, ja tulevaisuudessa pyrimme sataan prosenttiin. Tiedämme, kuinka siihen päästään, ja alamme laajentaa osaamista ja rahoitusta sitä kohti”, Tyler sanoo.

Kairanterät kartonkiin

PacTec, FoodTec ja PlastExpo Nordic -messuilla oli mukana liki sata näytteilleasettajaa. Tapahtumassa vieraili reilut 3 200 ammattilaiskävijää.

PacTec- ja FoodTec-messujen uutuustuotekisassa palkittiin lempääläläisen Boxonin valmistama kartonkipakkaus, joka säilyttää metalliset tuotteet ruostumattomina.

Pakkaus on käsitelty VCI-inhibiittorilla eli korroosionsuoja-aineella. Aikaisemmin korroosiosuojapinnoite on saatu vain muovista valmistettuihin pakkauksiin.

Inhibiittoriaineen maahantuojan Teknoma Oy:n Markku Väänänen kertoo, että suoja-aine ei estä kartongin kierrätystä normaaleissa prosesseissa, koska tuote on biologisesti hajoava.

”Vastaanotto on ollut erinomainen ja kiinnostus valtava Euroopassa”, hän sanoo.

Rapala on ottanut tuotteen käyttöönsä kairanterien pakkaamisessa.

Boxonin myynnistä vastaava Arto Kölhi kertoo, että pakkaus soveltuu esimerkiksi konepajatuotteille ja muiden ruostuvien osien pakkaamiseen.

Teknoman Markku Väänänen ja Boxonin Arto Kölhi esittelivät PacTec-messuilla tuotetta, joka valittiin messujen mielenkiintoisimmaksi uutuudeksi, kartonkista, ruostesuojattua laatikkoa. Kuva Elina Saarinen

 

Uusiomuovin kysyntä kasvaa

Muovipolin Sauli Eerola isännöi PlastExpo-messuilla New Plastic Centerin omaa seminaaria.

Eerola kertoi, että alalla on ollut vääriä käsityksiä ja harhaanjohtavaa termistöä biomuoveista. Ongelmaan ratkaisuksi kirjoitettu, Muovipolin ja Muoviteollisuuden julkaisema Biomuoviopas on osoittautunut kysytyksi.

”Se on ollut erittäin suosittu ja sitä on tilattu paljon myös kouluille oppiaineistoksi”, Eerola kertoi.

PlastExpo osoitti, että biomuoveille ja uusiomuoveille on tarjolla kasvava rooli kiertotaloudessa.

Tekniikan tohtori, vastuullisuusjohtaja Maiju Hietala kertoi, kuinka Brightplus käyttää vihreää kemiaa parantaakseen asiakkaidensa käyttämien biomateriaalien ominaisuuksia.

Vuonna 2016 perustettu tamperelais-oululais-manchesteriläinen yritys on nyt kasvanut jo 20 hengen innovaatioyritykseksi.

”Meille on kehittynyt vihreän kemian reseptipankki, jota kutsumme BrightBioksi. Osoitamme, että myös biomuovilaaduilla voidaan saada vaativiin oloihin sopivia materiaaleja”, Hietala sanoi.

Brightplus Oy:n vastuullisuusjohtaja Maiju Hietala kertoi yrityksen tuotekehityksestä ja asiakasprojekteista. Kuva Elina Saarinen

Brightplus on pystynyt muokkaamaan biomuovien lämmönkestävyyttä, iskulujuutta sekä paloturvallisuusominaisuuksia. Vihreällä kemialla on voitu myös parantaa tuotteiden UV-, pakkasen- ja kosteudenkestävyysominaisuuksia.

Yritys räätälöi ominaisuuksia asiakkaiden tarpeisiin. Finnfoamia yritys auttaa eristelevyjen kemiallisen kierrätyksen prosessikehityksessä.

Nordic Soijan kalarehutehtaan kanssa Brightplus on käynnistämässä pilottiprojektia, jossa kehitetään biopohjaista muovia kalanrehun eli soijarouheen sivuvirrasta, soijamelassista. Soijaöljystä yritys puolestaan muokkaa biomateriaalien pinnoitetta ja lisäainetta.

Natural Indigo Finland on Brightplusin kumppani luonnonvärjäyksessä.

The Pulkka kestää leikeissä

Heinolalaisen Wiitan kanssa Brightplus on testannut biomuovista valmistettua liukuria, jota on paranneltu vihreällä kemialla niin, että se kestää lasten leikeissä iskuja myös pakkasella.

”Lapset olivat tosi tyytyväisiä The Pulkkaan ja pitivät sitä parempana kuin perinteistä liukuria”, Hietala hymyilee.

Wiitan toimitusjohtaja Wille Viittanen kertoo, että bio- ja uusiomuovien suosio näkyy alalla.

”Kierrätysmuoveista alkaa olla pulaa”, hän sanoo.

Wiitta Oy:n Wille Viittanen kertoo, että uusiomuovin sekoitevelvoitteet ovat jo lisänneet uusiomuovin käyttöä tuotteissa. Kuva Elina Saarinen 

Wiitta on alkanut tarjota asiakkailleen palvelua, jossa se kehittää yrityksille uusia käyttökohteita näiden omista muovisivuvirroistaan.

Esimerkiksi Hesburgerin käyttämistä kuljetuslaatikoista Wiitta ideoi yhdessä Touchpointin kanssa uusiomuovitarjottimia asiakkaiden käyttöön ravintoloissa. Näin ravintola-asiakkaat pääsevät kirjaimellisesti kosketuksiin muovin kierrätyksen kanssa.

”Meidän viestimme asiakkaille on, että yrityksen omista sivuvirroista voi ehkä valmistaa jotain uutta ja säästää näin materiaalikuluissa.”

(Pääkuva Elina Saarinen) Adam Rowe, Craig Tyler ja Joonas Sirviö esittelivät PlastExpo-messuilla muovien uutta vaihtoehtoa.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia