Palsamiköynnöksen marjat sisältävät yhdistettä, josta voi olla hyötyä syövänhoidossa. Kuva: Wikimedia Commons.

Uusi ase paksusuolen syöpää vastaan – rohdoskasvin sisältämä polyfenoli voi suitsia tautia

Rohdoskasvina käytettävän palsamiköynnöksen marjoista saadaan yhdistettä, joka voisi olla hyödyksi paksusuolen syövän hoidossa, kertoo tuore tutkimus.

Palsamiköynnöksen marjat sisältävät Schisandrin B -nimistä polyfenolia, jonka tutkijat havaitsivat estävän paksusuolen syövän kasvua.

Yhdisteellä oli vaikutusta kaikkiin, levinneisyysasteeltaan erilaisiin kasvaimiin, mutta erityisen hyvin se tepsi pitkälle edenneeseen tautiin.

Schisandrin B ei myöskään aiheuttanut merkittäviä haittoja terveille soluille.

Saman polyfenolin on aiemmin todettu hillitsevän syöpäsolujen toimintaa muun muassa maksa-, rinta- ja munasarjasyövässä sekä mahalaukun ja virtsarakon syövissä.

Tuoreen tutkimuksen takana ovat Itä-Suomen yliopisto, Portsmouthin yliopisto ja Hongkongin yliopisto.

Solu- ja eläinmalleilla tehdyn kokeellisen tutkimuksen tulokset julkaisi CS Pharmacology & Translational Science -lehti.

Voimakkaita antioksidatiivisia ominaisuuksia

Itä-Suomen yliopiston professorin Hani El-Nezamin mukaan Schisandrin B ei ole laatuaan ainoa. Muidenkin polyfenolien on todettu ehkäisevän syövän kehittymistä ja kasvua.

”Niiden voimakkaat antioksidatiiviset ominaisuudet auttavat estämään syöpäsolujen leviämistä”,  El-Nezami kertoo.

Schisandrin B -polyfenoli näyttää vaikuttavan paksusuolen syöpään samoin kuin muihinkin tutkittuihin syöpiin.

”Nyt julkaistu tutkimus valottaa tämän yhdisteen vaikutusmekanismeja molekyylitasolla ja luo perustaa jatkotutkimuksille, joissa voidaan selvittää sen soveltuvuutta paksusuolen syöpää sairastavien hoitoon.”

Yleinen syöpä yleistyy edelleen

Palsamiköynnös (Schisandra chinensis) on lähtöisin Pohjois-Kiinasta, Venäjän Kaukoidästä ja Koreasta. Sitä kasvaa villinä myös Japanissa.

Paksusuolen syöpä on maailman kolmanneksi yleisin syöpä, jonka maailman terveysjärjestö WHO odottaa lisääntyvän entisestään.

Arvioiden mukaan vuoteen 2040 mennessä tehdään vuosittain jo 3,2 miljoonaa uutta diagnoosia ja nähdään 1,6 miljoonaa paksusuolen syövän aiheuttamaa kuolemaa.

Lisää keinoja taudin hoitoon kaivataan siksi kipeästi.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia