Uusi hanke: Harvinaiset maametallit kiertävät teollisuuden jätevesistä optomagneettisiin sensorimateriaaleihin

Jyväskylän ja Turun yliopistojen tutkijat kehittävät uudenlaisia optomagneettisia materiaaleja, joiden valmistuksessa hyödynnetään kierrätettyjä raaka-aineita.

Seuraavan sukupolven materiaalit pohjautuvat harvinaisiin maametalleihin, jotka otetaan talteen teollisuuden jäte- ja sivuvirroista. Tutkijat käyttävät talteenottoprosesseissa ja itse materiaalien valmistuksessa samoja yhdisteitä.

Harvinaisilla maametalleilla on magneettisia ja optisia ominaisuuksia, joiden ansiosta materiaaleista on mahdollista valmistaa optisia sensoreita. Sensoreita voidaan hyödyntää esimerkiksi lämpötilan ja paineen mittaamiseen sekä virusten havaitsemiseen pinnoilta.

Jätteestä seuraavan sukupolven molekylaarisiksi materiaaleiksi -niminen tutkimushanke on saanut 500 000 euron rahoituksen Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiöltä ja Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.

Kolmivuotista hanketta johtaa Jyväskylän yliopiston professori Ari Väisänen.

”Hankkeessa nivoutuvat luontevasti yhteen resurssitehokkuus, kiertotalous, älykkäät talteenottoteknologiat ja uudet innovatiiviset materiaalit, joiden jalostusaste on mahdollisimman korkea”, Väisänen kuvailee projektia.

Mukana myös useita yrityksiä

Harvinaisten maametallien ja muiden kriittisten raaka-aineiden tarve kasvaa tulevaisuudessa, koska niitä käytetään muun muassa tuulivoimaloissa, sähköautoissa, valoissa ja erilaisissa elektronisissa laitteissa.

Optomagneettisten ominaisuuksiensa ansiosta harvinaiset maametallit sopisivat raaka-aineiksi myös esimerkiksi korkean tallennuskapasiteetin kiintolevyihin.

Turun yliopiston tutkijan Mika Lastusaaren mukaan uuden hankkeen käytännön sovelluksissa tähdätään kuitenkin ensisijaisesti optisiin sensoreihin, koska materiaalien hyödyntäminen vaati vielä runsaasti myös perustason tutkimustyötä.

Kahden yliopiston lisäksi hankkeeseen osallistuu useita teollisuuden toimijoita.

(Kuva Petteri Kivimäki) Hankkeen johtaja Ari Väisänen on Suomen ensimmäinen kemian kiertotalouden professori.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia