Uusi havainto soluviestinnästä voi edistää syövänhoitoa

Solukalvon syndekaani 4 -proteiini tekee mekaanisten viestien välittämisessä tiivistä yhteistyötä integriinien, toisten kalvoproteiinien, kanssa.

Havainnon teki brittiläis-suomalainen tutkijaryhmä, jonka mukaan löytö voi poikia merkittäviä mahdollisuuksia syövän, fibroosin ja muiden sairauksien hoidossa.

Syndekaanin ja integriinien toinen pää osoittaa solun sisään ja toinen ulkopuolelle.

Näin ne pystyvät aistimaan solun ulkopuolisia tapahtumia ja muuntamaan mekaaniset ärsykkeet biokemiallisiksi viesteiksi, jotka muuttavat olosuhteita solun sisällä.

Samalla ne ohjaavat syöpään ja muihin sairauksiin liittyviä prosesseja.

Tutkijat huomasivat, että syndekaania aktivoimalla saadaan aikaan sairauksien synnyssä merkittävä tapahtumaketju, jossa on mukana solun yap-proteiini.

Yap vähentää solukuolemia, mikä edistää myös syöpäsolujen jakautumista. Samoin se vaikuttaa syöpäkasvaimen tarvitsemien verisuonien kehittymiseen.

Jatkotutkimus haimasyövästä

Syndekaani 4:llä on tiedetty olevan merkitystä sydän- ja verisuonitautien synnyssä. Sen mahdolliseen rooliin syöpäbiologiassa ei kuitenkaan ole aiemmin kiinnitetty huomiota.

Lontoon Imperial Collegen tutkijan Armando del Río Hernándezin mukaan tuloksilla voi olla välitöntä vaikutusta solu- ja kehitysbiologiaan.

”Syndekaani 4:n ja integriinien yhteistoiminta avaa kiinnostavia mahdollisuuksia solujen mekaanisen viestinnän ohjaamiseen esimerkiksi pyrittäessä hallittuun kudoserilaistumiseen”, sanoo apulaisprofessori Vesa Hytönen Tampereen yliopistosta.

Tutkimusryhmä aikoo seuraavaksi selvittää syndekaani 4:n yhteyttä muun muassa haimasyöpään.

Ryhmän tähänastiset tulokset julkaisi Nature Materials. Yhteenvedon artikkelista voi katsoa videona täältä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia