Antibiootin kumppanina käytettävä kinatsoliiniyhdiste antaa varsinaiselle lääkkeelle uutta potkua. Kuva: Pixabay.

Uusi kahden lääkkeen yhdistelmä voi tepsiä vastustuskykyiseen salmonellaan

Tutkijat ovat keksineet yhdistelmähoidon, joka näyttää purevan antibioottiresistentin salmonellabakteerin aiheuttamaan tulehdukseen.

Hoito parantaa kolistiinin tehoa salmonellaa vastaan. Kolistiini on antibiootti, jota usein käytetään viimeisenä vaihtoehtona moniresistenttien bakteerien aiheuttamien infektioiden hoidossa.

”Ideana oli täydentää antibioottilääkitystä toisella, ei-antibioottisella yhdisteellä, joka heikentäisi bakteerin vastustuskykyä antibiootille”, kertoo yliopistotutkija Christopher Asquith Itä-Suomen yliopistosta.

Tutkijat olivat jo aiemmin löytäneet tarkoitukseen sopivan kinatsoliiniyhdisteen.

Tuoreessa, hyönteisten toukilla tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että kinatsoliiniyhdiste todella vähentää salmonellabakteerin vastustuskykyä kolistiinille.

Yhdisteen ansiosta kolistiini kykenee vaurioittamaan bakteerin solukalvon sähkökemiallista tasapainoa.

Kinatsoliiniyhdisteen vaikutus kohdistuu erityisesti salmonellabakteerille tärkeään PhoP/PhoQ-säätelyreittiin, jolla on keskeinen asema sekä tulehduksen aiheuttamisessa että lääkeresistenssin kehittymisessä.

Kinatsoliiniyhdiste CA439 tehosti tutkimuksessa kolistiinin toimintaa lisäämällä bakteerin ulkokalvon läpäisevyyttä, hiljentämällä antibioottiresistenssiin liittyviä geenejä PhoP/PhoQ-säätelyreitillä ja muuttamalla bakteerin sisäkalvon sähkökemiallista potentiaalia.


Mahdollinen kohde uusille bakteerilääkkeille

Salmonella enterica -bakteeri on yksi esimerkki moniresistenteistä eli useille antibiooteille vastustuskykyisistä bakteereista.

Moniresistentit bakteerikannat yleistyvät jatkuvasti, joten niitä vastaan on kehitettävä lisää hoitomenetelmiä.

Tutkijoiden mukaan PhoP/PhoQ-säätelyreitti on kiinnostava kohde uudenlaisille lääkkeille, joilla voitaisiin torjua salmonellan lisäksi muitakin moniresistenttejä bakteereita.

Scientific Reports -lehden julkaisemaan tutkimukseen osallistuivat myös argentiinalainen Rosarion kansallinen yliopisto ja Uruguayn valtiollinen yliopisto Udelar.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia