Uusi menetelmä lipidien tutkimukseen

Helsingin yliopistossa on kehitetty uusi menetelmä fosfolipidien transitiolämpötilan määrittämiseen. Yliopistonlehtori Susanne Wiedmerin tutkimusryhmän rakentama nopea menetelmä perustuu optiseen tekniikkaan.

Fosfolipidit ovat kaksihaaraisia rasvahappoja. Esimerkiksi ihmisen soluja ympäröivät solukalvot koostuvat suurimmaksi osaksi fosfolipideistä.

Luonnollisissa olosuhteissa, kuten ihmiskehossa, fosfolipidit ovat hyvin liikkuvaisia. Lämpötilan laskiessa tietyn pisteen alapuolelle lipidien liikkuvuus kuitenkin vähenee, ja niiden olomuoto muuttuu geelimäiseksi. Kullakin fosfolipidillä on oma transitiolämpötilansa.

Muutoksen aikaansaavan lämpötilan määrittäminen on olennainen asia esimerkiksi lääketeollisuudelle, sillä fosfolipidejä käytetään monissa lääkkeissä. Kun lipidit muuttuvat geelimäisiksi, solukalvosta tulee puoliläpäisevä.

”On tärkeää tietää, missä lämpötilassa lipidit muuttuvat liikkuviksi ja lääkeaineet pääsevät läpäisemään vaikkapa lääkekapselin. Toisaalta usein etsitään myös lipidiseoksia, joiden transitiolämpötila on niin korkea, että lääkettä voi säilyttää huoneenlämmössä”, Wiedmer kuvailee.

Tutkimusartikkelin julkaisi Scientific Reports

 

”Uudella menetelmällä voidaan tutkia fosfolipidejä, joita ei aiemmalla menetelmällä ole voitu tarkastella”, Susanne Wiedmer kertoo.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia