Uusi menetelmä voi säästää diabeetikon jalkahaavalta

Oulun yliopistossa on kehitetty diagnostinen menetelmä, jonka avulla voidaan arvioida diabeteksen aiheuttamia ihokomplikaatioita jo varhaisessa vaiheessa.

Menetelmään perustuva laite paljastaa diabetespotilaiden ihon mikroverenkierron ja rakenteen pienet muutokset. Optinen laite yhdistää hyperspektrikameran ja tekoälyn.

Hyperspektrikuvantaminen on tekniikka, joka yhdistää perinteisen kuvantamisen ja spektroskopian.

Kannettavalla laitteella voidaan etämitata kontaktittomasti veren happitasoja ja veren koostumusta ja analysoida ihon kollageenirakenteen muutoksia.

Laitteen toimivuus on osoitettu kliinisin testein, jotka tehtiin yhdessä Latvian yliopiston kanssa.

Oulun yliopiston apulaisprofessorin Alexander Bykovin mukaan uutuusmenetelmä mahdollistaa laajat väestöseulonnat.

Järjestelmällä voidaan myös seurata haavojen parantumista ja hoitoprosesseja esimerkiksi diabeettisissa jalkahaavoissa, palovammoissa ja leikkauksen jälkeisissä komplikaatioissa, joihin liittyy kudoksen riittämätön hapettuminen.

Tutkimus julkaistiin IEEE Transactions on Medical Imaging -julkaisusarjassa.

Varhainen havaitseminen erittäin tärkeää

Diabeetikoiden korkea verensokeri aiheuttaa vaurioita muun muassa sääriin ja jalkoihin. Metaboliset muutokset johtavat suurten valtimoiden tukkeutumiseen ja vahingoittavat myös alaraajojen pienten verisuonten verenkiertoa.

Muutoksista seuraa komplikaatioita, joista diabeettinen jalkahaava on merkittävin. Sitä esiintyy 2–6 prosentilla diabeetikoista.

Jos diabeettiset jalkahaavat jätetään hoitamatta, ne voivat tulehtua ja kehittyä syväksi kudosnekroosiksi, joka voi vaatia amputaation.

Ihomuutoksia tapahtuu jo ensimmäisinä vuosina diabeteksen puhkeamisen jälkeen ja jopa esidiabetesvaiheessa kauan ennen kliinisten oireiden ilmaantumista.

Ihomuutosten varhainen havaitseminen ja asianmukainen hoito mahdollistavat ongelmien pysäyttämisen ajoissa.

(Kuva Oulun yliopisto) Uusi diagnostinen menetelmä paljastaa diabetespotilaiden ihon mikroverenkierron ja rakenteen varhaiset muutokset.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia