VTT on kehittänyt teknologian, jolla jätemuovi voidaan muuntaa uudeksi, neitseellisen muovin veroiseksi materiaaliksi.
Muovijätteestä saadaan uusien tuotteiden raaka-aineeksi jopa yli 70 prosenttia. Jätemuovi kaasutetaan Olefy-nimisessä prosessissa olefiiniksi ja muiksi arvokkaiksi hiilivedyiksi.
Teknologian avulla on mahdollista kierrättää myös likainen ja huonolaatuinen jätemuovi, mikä yksinkertaistaa materiaalin käsittelyä ennen Olefy-prosessia.
Prosessi voidaan toteuttaa yksivaiheisena, mikä vähentää merkittävästi muovin kierrätyskustannuksia.
Lisäksi teknologia parantaa mahdollisuuksia hyödyntää sellaistakin muovijätettä, joka tätä nykyä sijoitetaan kaatopaikoille tai poltetaan energiaksi, koska nykyiset menetelmät eivät pysty sitä käsittelemään.
Olefy-prosessissa syntyvä korkealaatuinen uusiomuovi sopii myös vaativiin käyttökohteisiin, kuten elintarvike- ja lääketeollisuuteen.
Teknologian taustalla on VTT:ssä jo 40 vuotta tehty termokemiallisen konversion tutkimus. Innovaation suojaamiseksi on jätetty kahdeksan patenttihakemusta.
Kaupallistajaksi spinoff-yritys
Uutta teknologiaa ryhtyy kaupallistamaan VTT:n spinoff-yritys Olefy Technologies.
”Yksi nykyisten kierrätysmenetelmien ongelma on, että muovin laatu heikkenee joka kerta, kun sitä kierrätetään”, muistuttaa Olefyn teknologiajohtaja, VTT:n johtava tutkija Matti Nieminen tiedotteessa.
”Olefy-prosessin ansiosta kierrätetyn muovin laatu vastaa alkuperäistä, joten muovia voidaan kierrättää lukemattomia kertoja, eikä materiaalien tarvitse enää päätyä kaatopaikoille.”
Suomalaisteknologia voi vähentää merkittävästi muovin perinteisen raaka-aineen, raakaöljystä valmistettavan naftan tarvetta. Prosessi käyttää yhden polyeteenitonnin tuottamiseen saman määrän eteeni- tai propeenipohjaista jätemuovia kuin perinteinen muovinvalmistusprosessi naftaa.
Teknologia tuottaa myös riittävästi energiaa Olefy-prosessin tarpeisiin.
”Olefy saattaa jopa luoda taloudellisen kannustimen kerätä talteen muovia kaatopaikoilta ja meristä, kun muovista tulee arvostettu hyödyke”, Nieminen uskoo.
Prosessi myös alentaa kierrätysmuovin tuotantokustannuksia niin paljon, että se voi madaltaa globaalien yritysten kynnystä käyttää sitä tuotteissaan ja pakkauksissaan, suomalaistoimijat uumoilevat.
Teollisen mitan demonstrointi tähtäimessä vuonna 2026
Olefyn liiketoimintajohtajan Timo Sokan mukaan kierrätysmuovien kysyntä kasvaa paljon tarjontaa nopeammin. Kulutustuotteiden valmistajat ovat sitoutuneet torjumaan ilmastonmuutosta ja pyrkivät käyttämään entistä enemmän kierrätysmateriaaleja.
Olefy tekee muovien kierrätyksestä aidosti toteuttamiskelpoista teollisessa mittakaavassa, Sokka korostaa.
Suomalaisteknologia tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia ja arvoa myös maailman noin 500 höyrykrakkerilaitokselle.
”Olefy-moduuleita voidaan integroida olemassa oleviin tuotantolaitoksiin ympäri maailmaa”, Sokka kertoo.
Yhtiö hakee parhaillaan kumppanuuksia ja neuvottelee sijoittajien kanssa pilotoinnin skaalaamisesta, liiketoiminnan kehittämisestä ja teknologian lisensoinnista.
Ensimmäisen teollisen mitan demonstrointihankkeen on tarkoitus olla toiminnassa vuoteen 2026 mennessä.
(Kuva VTT) Matti Nieminen (vas.) ja Timo Sokka VTT:n Bioruukki-pilotointikeskuksessa, jossa Olefy-teknologian pilotti toimii.