Uusi suomalaistesti tunnistaa sydäninfarktin entistä tarkemmin

Suomessa on kehitetty uusi laboratoriotesti, jonka avulla sydäninfarktipotilaat löydetään aiempaa helpommin. Sydänkohtauspotilaat voidaan testin ansiosta erottaa esimerkiksi niistä, joiden oireiden takana on munuaisten vajaatoiminta.

Turun yliopistollisen sairaalan (Tyks) ja Turun yliopiston tutkijoiden rakentama immunomääritystesti perustuu siihen, että se tunnistaa suuret troponiinimolekyylit, joita vapautuu sydämestä verenkiertoon vain sydänkohtauksen yhteydessä.

Jos troponiiniarvo on koholla muista syistä, kuten munuaisten vajaatoiminnan takia, troponiini on veressä pieneksi pilkkoutuneina molekyyleinä.

Nykyisin käytössä oleva troponiinitesti mittaa troponiinimolekyylien, sekä suurten että pienten, kokonaismäärää. Tämä on sydäninfarktin diagnostiikan kannalta ongelmallista.

Turkulaistutkimuksen tulokset julkaisi Circulation-lehti.

Sopii nykyisiin analyysilaitteistoihin

Troponiinit ovat proteiineja, joita normaalisti on elimistössä pelkästään sydänlihassoluissa. Troponiinia voi siirtyä verenkiertoon paitsi sydänkohtauksen myös jonkin muun ohimenevän syyn, kovan fyysisen rasituksen tai kroonisen sairauden takia.

”Yli puolet päivystyspotilailla todetuista pienistä troponiinin nousuista johtuu muista syistä kuin sydäninfarktista”, kertoo emeritusprofessori Juhani Airaksinen Tyksin Sydänkeskuksesta.

”Nyt kehitetty uusi määritysmenetelmä näyttäisi erottavan hyvin uhkaavan sydäninfarktin aiheuttamat pienetkin troponiininousut palautuvista hyvänlaatuisemmista troponiiniarvojen poikkeavuuksista.”

Turun yliopiston bioteknologian laitoksen apulaisprofessorin Saara Wittfoothin mukaan uusi testi on mahdollista ottaa käyttöön sairaalalaboratorioiden automatisoituihin analyysilaitteistoihin nykyisten kaupallisten troponiinitestien tavoin.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia