Uusi tarkka testi tunnistaa suolistosairaudet

Diagnostiikkayhtiö Aqsens Health on kehittänyt uuden testin, joka on tarkoitettu tulehduksellisten suolistosairauksien (ibd) tunnistamiseen.

AQ IBD -testi havaitsee oksidatiivisen stressin aiheuttamat muutokset ibd-potilaiden ulostenäytteistä. Näin sairastuneet voidaan erottaa terveistä.

Edullinen testi täydentää nykyisiä ulosteen kalprotektiinimittauksia. Se parantaa siten ibd:n diagnostiikkaa ja taudin hoidon seurantaa.

Aqsensin kanssa testiä ovat olleet rakentamassa Helsingin yliopisto ja HUS:n (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri) Uusi lastensairaala.

”Olennainen osa menetelmäkehitystä on yhteistyö kliinisten tutkijoiden kanssa. Ilman heidän ohjaustaan emme olisi edistyneet näin nopeasti”, sanoo Aqsensin toimitusjohtaja Timo Teimonen tiedotteessa.

Diagnoosi ehkä myös syljestä

Testi hyödyntää Aqsensin patentoimaa E-TRF-menetelmää (Enhanced Time-Resolved Fluorescence).

Koneoppimisen ja muiden big data -analyysialgoritmien ansiosta menetelmä löytää poikkeuksellisen pienet ilmiöt ihmiskehon metaboliasta, käytännössä sen nesteistä.

Näin eri sairauksia voidaan havaita jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Timo Teimosen mukaan herkkä ja ketterä E-TRF on työkalu, jonka avulla on mahdollista kehittää kajoamattomia seulontamenetelmiä moniin erilaisiin tauteihin.

Uusi ibd-testi on ensimmäinen markkinoille asti ehtinyt työkalua hyödyntävä testi. Testin on validoinut Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Aqsensin ja sen tutkimuskumppaneiden tähtäimessä on seuraavaksi potilastyöhön sopiva menetelmä, jolla erotetaan myös ibd:n alatyypit Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus, sekä mitataan potilaan hoitovastetta.

Selvityksen alla on myös se, voidaanko ibd tunnistaa menetelmän avulla paitsi ulosteesta myös esimerkiksi syljestä tai virtsasta, mikä olisi potilaalle miellyttävämpää.

(Kuva) Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat Suomessa jatkuvasti yleistyvä vaiva.

Lue juttu Aqsensin alkuhistoriasta: Koiran nenästä idea uuteen analytiikkaan

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia