Uusi tekniikka kuvaa koronaviruksen vaikutuksen soluun

Jyväskylän yliopiston tutkijat selvittävät, kuinka uusi koronavirus sars-cov-2 vaikuttaa ihmiseen solutasolla.

Dosentti Maija Vihinen-Rannan johtamassa tutkimuksessa paneudutaan kaikkiaan neljän viruksen aiheuttamiin muutoksiin soluissa.

Uuden koronaviruksen lisäksi tutkimuksen kohteina ovat maksasyöpää aiheuttavat hepatiitti C- ja E-virukset sekä syöpäsoluja tuhoava herpesvirus.

Vihinen-Rannan työn päämääränä ovat uudet viruslääkkeet ja virusvälitteiset syöpähoidot.

Hänet tunnetaan etenkin herpesvirustutkimuksesta, jota ovat rahoittaneet muun muassa Suomen Akatemia ja Jane ja Aatos Erkon Säätiö.

Mullistava mikroskooppi

Jyväskyläläistutkimus on osa eurooppalaista CoCid-hanketta (Compact Cell-Imaging Device), joka kehittää ja hyödyntää uudenlaista röntgenkuvantamisen tekniikkaa.

Matalaenergiseen röntgensäteilyyn perustuvalla SiriusXT-mikroskoopilla on mahdollista kuvantaa kolmiulotteisesti kokonaisia virusten infektoimia soluja sekä virusten ja solujen vuorovaikutusta.

Teknologian potentiaalia on kuvattu mullistavaksi.

CoCid-konsortiossa on mukana yhteensä seitsemän toimijaa, jotka Suomen lisäksi tulevat Irlannista, Saksasta ja Espanjasta.

Ryhmään kuuluva irlantilainen SiriusXT Ltd edustaa huippuluokan osaamista laitteistokehityksessä. Muut jäsenet ovat virustutkimuksen, kuvantamisen ja kuva-analyysin osaajia.

EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoittama CoCid-hanke kestää neljä vuotta.

(Kuva SiriusXT Ltd) Matalaenergiseen röntgensäteilyyn perustuva mikroskooppi pystyy kuvaamaan kolmiulotteisesti viruksen vaikutuksen soluun.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia